NEWS

Amerika i Kina opet razgovaraju

Washington i Peking, koji od februara i afere kineskih balona nisu održavali komunikaciju, obnovili su diplomatske veze na najvišem nivou, saopštila je Bijela kuća.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Joea Bidena Jake Sullivan sastao se ovih dana u Beču s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem, navodi američka administracija, dok su veze dviju velesila i dalje krajnje napete zbog diplomatskog, vojnog, ekonomskog i tehnološkog suparništva širokih razmjera.

Kad su stopirali komunikaciju?

Tema razgovora bili su rat protiv Ukrajine i pitanja u vezi s Tajvanskim tjesnacem, što su dva najosjetljivija pitanja u bilateralnim vezama. Washington je više puta upozorio Kinu da vojno ne pomaže Rusiji. Sjedinjene Države su uz to zabrinute i za pitanje Tajvana, teritorije na koji Kina polaže pravo.

“Wang Yi je jasno izložio kineski službeni stav o tajvanskom pitanju”, izvijestila je Xinhua. Ovaj sastanak na najvišem nivou dolazi nakon višesedmičnog gotovo potpunog prekida komunikacije između dvije prijestonica. U februaru je napetost između Kine i SAD-a dodatno porasla kada su iznad američke teritorije primijećeni kineski baloni, što je Washington ocijenio špijunskom operacijom.

Tada je američki državni sekretar Antony Blinken u posljednji trenutak otkazao putovanje u Kinu. Sastanak u Beču potiče nagađanja o skorom susretu Joea Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga. Odgovarajući na pitanje u tom smislu, američki predsjednik je rekao: “Ostvaren je napredak. Biće to u redu.”

O čemu su još pričali?

Dvojica visokih dužnosnika imala su otvoren, sadržajan i konstruktivan razgovor, ističe Bijela kuća, a službena agencija Xinhua govori o susretu koji treba ukloniti zapreke u kinesko-američkim vezama.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala