MAGAZA POZITIVA

Koje su najsigurnije destinacije za putovanje u 2023. godini

Venezuela je najopasnija zemlja na svijetu –gotovo 84% građana i posjetioca ove zemlje su žrtve kriminala. Ne želite biti prevareni, opljačkani ili se osjećati žrtvom na odmoru, stoga mudro odaberite destinacije na koje ćete putovati u 2023. godini.

Berkshire Hathaway Travel Protection dijeli najsigurnije zemlje i gradove koje putnici trebaju posjetiti 2023. Bez obzira da li putujete redovno ili idete na odmor samo jednom u nekoliko godina, izaberite jednu od ovih bezbjednih evropskih zemalja i provedite odmor kakav zaslužujete.

1. Holandija

Amsterdam – 4. najsigurniji grad

Nekada neugodna percepcija Amsterdama promijenila se posljednjih godina, a čak je 2019. godine proglašen gradom koji je najpogodniji za svjetske turiste. U Amsterdamu možete vidjeti kuću Anne Frank, četvrt crvenih lampi, galerije i muzeje poput Muzeja Van Gogh širom grada. Prošetajte kanalima i ulicama amsterdamske četvrti Jordaan uz iberijsku šunku i kroasan sa sirom. Nećete požaliti.

2. Danska

Kopenhagen – 2. najsigurniji grad

Godine 2021. The Economist je rangirao Kopenhagen kao najsigurniji grad na planeti, a od tada se nije puno promijenilo. Nalazi se na drugom mjestu najsigurnijih gradova za putovanje u 2023. Ne možete otići u Kopenhagen, a da ne posjetite kuću (zapravo je posjedovao tri) Hansa Christiana Andersona. Nyhavn, gdje se nalaze, s kućama pastelnih boja čini se kao da je iz bajke, pa nije teško vidjeti gdje je Hans pronašao inspiraciju.

3. Island

Reykjavik – 1. najsigurniji grad

Global Peace Index već 12. godinu proglašava Island najmirnijim na planeti. Reykjavik je njegov glavni grad i prvi je na listi najsigurnijih gradova 2023. godine. Ako ste se ikada željeli osjećati kao da ste na drugoj planeti, neka vam Reykjavik bude cilj za 2023. Zimi sunce izlazi često nakon 11 sati, a ljeti već u 3 sata ujutro. Para i povremeni gejziri koji izviru iz pukotina u tlu te nebo, koje noću postaje zeleno s polarnim svjetlima, čine Reykjavik neobičnim i magičnim.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim