NEWS POZITIVA

Priključena najveća hibridna elektrana u Austriji

Najveća hibridna elektrana u Austriji priključena je početkom godine na mrežu.

Nekoliko malih elektrana snabdijevaju više od 17.400 domaćinstava čistom strujom koristeći energiju sunca i vjetra, saopštila je Kancelarija Grada Beča u Beogradu.

Priključivanje na mrežu je omogućeno hibridnim kontrolorom koji je razvijen u okviru istraživačkog projekta „Aspern Smart City Research“. Inovativni softver upravlja elektranom pametno i samostalno koristeći promjenljive vremenske uslove kako bi podržao snabdijevanje. Bez kontrolora priključenje na mrežu ne bi bilo moguće, navodi se u saopštenju.

Hibridna elektrana Trumau ima 17.888 solarnih panela i jedan vjetropark sa osam vjetrenjača. Istraživački tim je u saradnji sa bečkom energetskom kompanijom Wien Energie i kompanijom Simens dizajnirao softver koji može da kontroliše proizvodne jedinice i ispuni tehničke specifikacije mreže. Prvi put je ovakav kontrolor implementiran u hidroelektranu ove veličine i može se koristiti za buduće hibridne elektrane čime bi se podržao prelazak na snabdijevanje čistom energijom.

Infrastruktura se optimalno koristi kombinacijom različitih izvora energije. Istovremena proizvodnja se rijetko dešava sa energijom sunca i vjetra. Sunčan, a vjetrovit dan je prije izuzetak nego pravilo. Usljed napajanja iz malih elektrana sa različitim izvorima energije hibridna elektrana može da proizvede mnogo više konstantne struje od pojedinačnih fotonaponskih ili vjetroelektrana. Ukoliko se isporuči više energije nego što je potrebno, ona može da se skladišti i koristi po potrebi.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala