NEWS

Austrijski klima-bonus 2023: Sve što trebate znati o klimatskom bonusu za ovu godinu

Austrija i za ovu godinu isplaćuje klimatski bonus, a zavisno od toga gdje živite od početka septembra dobićete 110, 150, 185 ili 220 eura.

Iako je prošlogodišnji klimatski bonus povećan na 500 eura za odrasle i 250 za djecu zbog inflacije, ove godine Austrija je odlučila vratiti se na sistem sa regionalnim valorizovanjem. Što su bolji javni prevoz i infrastruktura, to je manja isplata klimatskog bonusa. Kategorije zajednica izradila je Statistički kancelarija Austrije, a okruzi u Beču takođe su razmatrani zasebno. Koliko je visoka odgovarajuća regionalna naknada može se pratiti nakon unosa odgovarajućeg poštanskog broja na stranici klimabonus.gv.at.

“Kao i prošle godine, klimatski bonus isplaćivaće se što je moguće jednostavnije i praktičnije – automatski i bez prijave bankovnim prenosom ili pismom RSa”, pojasnila je ministrica zaštite klime Leonore Gewessler.

Građani koji imaju podatke unesene u sistem dobiće svoj bonus direktno na račun, dok će ostali dobiti bonus poštom u obliku bonova.

Novost u 2023. je i to da zatvorenici više neće primati klimatski bonus jer “ne moraju snositi nikakve troškove određivanja cijene CO2”, navode iz ministarstva.

Ko sve dobija klimatski bonus?

Klimatski bonus dobijaju sve osobe, koje su u godini sticanja prava imale glavno prebivalište u Austriji u trajanju od najmanje šest mjeseci — nezavisno o državljanstvu i dobi. Građani koji nisu austrijski državljani moraju imati regulisan status boravka u skladu sa KliBG §2.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala