NEWS POZITIVA

Indonezija najavljuje da će pola miliona hektara plantaža palminog ulja biti vraćeno u šume!

Ekspanzija palminog ulja zauvek je promenila jugoistočnu Aziju, ali indonežanska vlada neće samo gledati unazad. Postavila je radnu grupu koja će detaljno pregledati sve plantaže palminog ulja.

Ukupno, prema procenama vlade, biće uklonjeno pola miliona hektara, odnosno oko 200.000 hektara plantaža. Tako će se obnoviti tropska prašuma koja bi trebalo da se nalazi na tom području.

Ministarstva unutrašnje bezbednosti i zaštite životne sredine udružila su snage kako bi sprovela izbacivanje plantaža, a indonežanski ministar unutrašnje bezbednosti Mahfud MD preti da će pokrenuti pravne postupke protiv kompanija koje nastave nelegalno koristiti zemljište nakon isteka roka prošle nedelje.

Prvi korak radne grupe, kako prenosi Reuters, bio je postavljanje roka za podnošenje dokumentacije koja detaljno opisuje gde i koliko zemlje svaki vlasnik plantaže obrađuje. Oni koji se nalaze na mestima koja bi trebalo da budu šume biće proterani.

Ukupno, Hendroyono procenjuje da će do kraja programa oko 200.000 hektara zemljišta biti vraćeno prirodi.

Indonezija je jedna od najbioraznovrsnijih zemalja na svetu. Ogroman arhipelag izolovanih tropskih prašuma stvorio je visok stepen endemizma koji je bio ugrožen zbog plantaža palminog ulja.

Ti trendovi su se u nekim slučajevima obrnuli. Moratorijum na nove plantaže palminog ulja rezultirao je u sve većim stopama opstanka šuma.

Izvor: Good News Network, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala