NEWS

Zbog reklame za šminku: Dior optužen za rasizam

Luksuzni brend Dior kritikovan je na kineskim društvenim mrežama zbog navodne rasne diskriminacije nakon što je objavio promotivnu fotografiju za novu kolekciju šminke.

O kojoj reklami je riječ?

Dior je promovisao novu kolekciju šminku, prilikom čega je objavljena fotografija koja je odmah izazvala burne reakcije. Sporna fotografija prikazuje azijsku manekenku kako podiže krajičak oka, s ciljem da ih iskosi, uz natpis: “Kanaliziraj svoju mačju žestinu”. Naveliko kritikovanu fotografiju luksuzni brend je ubrzo izbrisao, ali su je kasnije korisnici interneta ponovno objavili na platformama kineskih društvenih medija, gdje je dobila kritike i potaknula viralni hashtag “Diorova reklama za šminku optužena za diskriminaciju Azijata” na Weibu, jednoj od najpopularnijih platformi u Kini.

Zašto je reklama izazvala ljutnju Kineza?

“‘Povlačenje očiju unatrag’… ismijava izgled Azijata, posebno istočnih Azijaca”, stoji u tekstu Global Times-a, te se dalje navodi: “Nadamo se da se Dior može suočiti sa svojim pogreškama, iskreno se izviniti i odgovoriti azijskom društvu te dati jasne izjave o tome kako spriječiti da se slični problemi dogode u budućnosti.” Ljutiti komentari preplavili su i Instagram. “To je rasna diskriminacija”, stoji u komentarima. Neki korisnici interneta takođe su pozvali kineske slavne osobe koje su modeli za Dior da prekinu saradnju s brendom.

Ali ima i onih koji misle da je rasprava pretjerana. “Izuzetno nesigurna osoba neće moći podnijeti nikakav nivo humora”, napisao je jedan korisnik Weiba. “Oni koji kupuju u Dioru ne misle da ovo vrijeđa Kinu, uvijek su zabrinuti oni koji tamo ne kupuju”, takođe je jedan od komentara koji se ne slaže sa ovom diskusijom.

Zašto je Dior i ranije bio kritikovan za rasizam?

Ovo nije prvi put da je Dior uhvaćen u kontroverzama u Kini, jednom od svojih najvećih tržišta. Slika kineskog modnog fotografa Chen Mana za brend izazvala je bijes 2021. nakon što su neki korisnici interneta rekli da ovjekovječuje zapadnjačke stereotipe o azijskim licima. Fotograf se kasnije izvinio, a Dior je rekao da “poštuje osjećaje kineskog naroda”. Godine 2022. brend je optužen za “kulturno prisvajanje” kineskog tradicionalnog dizajna za jednu od svojih suknji, piše BBC.

Sličan slučaj se dogodio i 2019. kada je ova marka objavila spot za muški miris Sauvage, u kojem su bili Johnny Depp i indijanac koji igra tradicionalni plemenski ples. Nakon što su se na internetu pojavile kritike za prisvajanje tuđeg kulturnog naslijeđa i za direktan rasizam, Dior je ovaj spot obrisao.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala