NEWS

Uhapšen je mladić koji stoji iza curenja tajnih američkih dokumenata

Uhapšen je mladić za kojeg se sumnja da stoji iza curenja tajnih američkih podataka. Radi se o 21-godišnjem Jacku Teixeiri, pripadniku Nacionalne garde zračnih snaga. FBI je rekao da su njihovi agenti uhapsili mladića i da pretražuju njegovo boravište u North Dightonu u Massachusettsu. Objavljen je i snimak hapšenja.

Ko je Jack Teixeira?

Teixeira je vodio grupu za online igranje u kojoj je bilo 20 do 30 mlađih muškaraca. Oni su u grupi dijelili rasističke memove te razgovarali o igrama i oružju. U toj grupi na Discordu su, pored gomile memova i rasprava o igrama, objavljeni tajni dokumenti SAD-a.

Teixeira je mladi, harizmatični ljubitelj oružja koji je navedene dokumente podijelio sa svojim virtuelnim prijateljima. Grup koju je ujedinila ljubav prema oružju, vojnoj opremi i Bogu je 2020., tokom pandemije, kreirala zajednički kanal na Discordu, online platformi popularnoj među gejmerima, objavio je Washington Post.

Kako su strogo povjerljivi dokumenti završili u tinejdžerskoj grupi?

Sve je počelo još prije nekoliko mjeseci, kad je jedan od korisnika učitao stotine stranica dokumenata u zajedničku grupu. New York Times (NYT) je razgovarao s članovima te grupe, koja se zove Thug Shaker Central. Jedan od članova rekao je da O.G.-a, kako su nazvali osobu koja je objavila dokumente, poznaje tri godine. Drugi je rekao da je O.G. imao pristup tajnim dokumentima zbog svog posla.

Digitalni dokazi, kako je utvrdio NYT, od O.G.-a vodili su do Teixeire. Detalji enterijera kuće Teixeire objavljeni na društvenim mrežama na porodičnim fotografijama takođe su odgovarali detaljima na marginama nekih fotografija procurjelih tajnih dokumenata, piše NYT.

Kao aktivni vojnik Teixeira je mogao imati pristup nekim dokumentima. Dužnosnici američke vlade sa sigurnosnom provjerom često primaju takve dokumente svakodnevnom e-poštom, rekao je jedan dužnosnik za NYT, a ti e-mailovi bi zatim mogli biti automatski proslijeđeni drugim ljudima.

Kako su dokumenti završili na javnom forumu?

Članovi Thug Shaker Centrala koji su razgovarali za NYT rekli su da su dokumenti o kojima su razgovarali na internetu trebali biti isključivo informativni. Dokumenti su, rekli su, tek počeli privlačiti širu pažnju kada je jedan od tinejdžera iz grupe uzeo nekoliko desetaka njih i postavio ih na javni internetski forum.

Odatle su ih preuzeli kanali Telegrama na ruskom jeziku, a zatim i NYT, koji je prvi izvijestio o njima. Osoba zbog koje su dokumenti procurili, rekli su, nije bila zviždač, a tajni dokumenti nikada nisu trebali napustiti njihov mali kutak interneta.

“Ovaj tip je bio hrišćanin, protiv rata, samo je htio obavijestiti neke od svojih prijatelja o tome šta se događa. Imamo neke ljude u grupi koji su u Ukrajini. Volimo borbene igre, volimo ratne igre”, rekao je jedan od prijatelja te osobe iz zajednice, 17-godišnji maturant srednje škole.

Sličnu priču kakvu je objavio NYT objavio je i The Washington Post. I oni su razgovarali s mladićem iz grupe.

“On je pametna osoba. Znao je šta radi kada je objavio ove dokumente, naravno. Dokumenti nisu slučajno procurili”, kazao je član kanala. Naveo je da su se objavljeni dokumenti bavili nizom osjetljivih tema, poput boravišta i kretanja visokih političkih čelnika, taktičkih informacija o vojnim snagama, geopolitičkih analiza i nastojanja stranih vlada da se upliću u izbore.

Šta je bilo na spornim dokumentima?

Dokumenti su sadržavali detaljne karte stanja na ratnom polju u Ukrajini i visoko povjerljive satelitske snimke posljedica ruskih raketnih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Dio dokumenata je skicirao potencijalnu putanju sjevernokorejskih balističkih nuklearnih projektila koji bi mogli dosegnuti Sjedinjene Države.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala