NEWS

Kontrole granice sa Slovenijom do jeseni

Austrijski kancelar Nehammer je nedavno održao razgovore sa slovenskim premijerom Robertom Golobom, a naznačio je da bi ukidanje graničnih kontrola sa Slovenijom moglo biti ponovno razmatrano tek na jesen. “Ako uspijemo smanjiti pritisak, možemo razgovarati o tome”, izjavio je, referirajući se na šestomjesečnu mjeru.

Na pitanje APA-e, kancelar je priznao da će mnogi zaobilaziti slovensku granicu zbog “strogog nadzora”. Međutim, ne vidi potrebu za uvođenjem graničnih kontrola na austrijsko-talijanskoj granici.

Unatoč sporu oko granične kontrole, činilo se da je odnos između Goloba i Nehammera idiličan. Obojica su se predstavljala kao složni u reformi azila u EU i zalaganju za brzo približavanje Zapadnog Balkana EU.

Golob, koji je na dužnosti odmaja 2022. godine, posjetio je Austriju prvi put. Nehammer ga je dočekao u kasnim jutarnjim satima s vojnim počastima ispred Ureda saveznog kancelara. U poslijepodnevnim satima planirana je šetnja gradom, a nakon ručka je predviđen posjet predsjedniku Nacionalnog vijeća, Wolfgangu Sobotki.

Foto: BMI

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala