NEWS

Ukrajina: Ostavke, smjene i korupcija tresu ratom pogođenu zemlju

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u ponedjeljak, 23. januara, rekao da će u toku ove sedmice provesti rekonstrukciju vlade, zamjene u regijama i snagama sigurnosti nakon optužbi za korupciju gotovo godinu dana nakon početka ruske invazije. Ostavke su već počele da pristižu.

Ko je sve podnio ostavku?

Zamjenik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko i zamjenik ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov podnijeli su ostavke u utorak, 24. januara.

“Zahvaljujem predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom na povjerenju i prilici da činim dobra djela svaki dan i svaku minutu”, napisao je Timošenko na Telegramu. O razlozima ostavke nije govorio, no ukrajinski mediji pišu da bi Timošenkova ostavka mogla biti dio kadrovske promjene koju je najavio Zelenski. Timošenko (33) bio je zamjenik šefa Zelenskovog kabineta od 2019. godine, zadužen za nadgledanje regija i regionalnih politika, a učestvovao je i u Zelenskovoj izbornoj kampanji kao osoba zadužena za medije i kreativni sadržaj. Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022., prema ukrajinskim medijima, Timošenko je upleten u nekoliko skandala povezanih s korištenjem skupih automobila, iako ih on poriče.

Vjačeslav Šapovalov, koji je podnio ostavku na dužnost zamjenika ministra odbrane, bio je zadužen za logistiku Oružanih snaga Ukrajine. On je rekao da je podnio ostavku zbog “medijskih optužbi” za korupciju koje on i ministarstvo smatraju neosnovanima. Naime, u novinarskoj istrazi navedeno je da hranu za vojsku Ministarstvo odbrane kupuje po cijenama dva do tri puta većim od maloprodajnih cijena. Prema navodima Ministarstva odbrane, „iznijete optužbe su neosnovane”, ali Šapovalov ipak odlazi, „kako ne bi predstavljao prijetnju stabilnoj podršci Oružanih snaga Ukrajine”. U svom saopštenju, ministarstvo navodi se da je Šapovalovljeva ostavka “vrijedan čin” koji će pomoći u očuvanju povjerenja u ministarstvo.

Ko je smijenjen?

U utorak, 24. januara, Zelenski je smijenio sa dužnosti načelnike pet regionalnih administracija: Oleksij Kuleba (Kijevska oblast), Valentin Reznjičenko (Dnjepropetrovska oblast), Oleksandr Staruh (Zaporiška oblast), Dmitro Živicki (Sumska oblast) i Jaroslav Januševič (Hersonska oblast). Reznjičenko je u novembru prošle godine optužen u medijima da je ugovor o obnovi saobraćajnica vrijedan desetke miliona eura dodijelio kompaniji u suvlasništvu svoje partnerice koja radi kao lična trenerica. Po medijskim informacijama, Reznjičenko i trojica njegovih kolega Staruh, Živicki i Januševič obuhvaćeni su sudskom istragom a razrješenje Kuleba je povezano s njegovim skorim imenovanjem na dužnost u predsjednikovoj kancelariji.

Vlada je razriješila dužnosti i zamjenika ministra socijalne politike Vitalija Muzičenka i dvojicu zamjenika ministra za teritorijalni razvoj, Ivana Lukerju i Vjačeslava Negodu. Anatolij Ivankevič i Viktor Višnjov, zamjenici pročelnika ukrajinske Uprave za pomorski i riječni saobraćaj takođe su razriješeni. Otpušten je i Vasil Lozinski, zamjenik ministra infrastrukture, i zadržan je u policiji pošto je optužen za primanje mita od 360.000 eura za uvoz generatora u septembru prošle godine. Lozinski je porekao optužbe.

Smijenjen je i zamjenik državnog odvjetnika Oleksij Simonenko. Kancelarija ukrajinskog državnog odvjetnika nije navela razloge smjene Simonenka, ali se u saopštenju navodi da je odluka o smjeni odraz “njegove vlastite želje”. Pavlo Halimon, zamjenik čelnika stranke predsjednika Zelenskog Sluga naroda, takođe je smijenjen zbog optužbi za korupciju. Halimon je navodno kupio nekretninu u Kijevu po znatno nižoj od tržišne cijene.

Zašto se Zelenski odlučio na „čistku“ u vladi?

Ukrajina je prošle godine dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Jedan od uslova za priključivanje Evropskoj uniji jesu reforme koje Ukrajina treba provesti a koje se tiču i korupcijskih afera. Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da Kijev mora poboljšati vladavinu prava kako bi mogao ući u EU kada rat završi. “Antikorupcijske mjere su važna dimenzija pristupnog procesa”, rekla je portparol Evropske komisije Ana Pisonero i dodala: “One su ujedno i dio uslova za nastavak finansijske podrške koju Unija pruža Ukrajini.”

Korumpirani dužnosnici u Ukrajini biće uhapšeni i zatvoreni u sklopu politike nulte tolerancije, rekao je David Arakhamia, čelnik stranke Sluga naroda, kojoj pripada i predsjednik Volodimir Zelenski. Arakhamia je poručio da je tokom invazije jasno stavljeno do znanja da se dužnosnici trebaju “fokusirati na rat, pomoći žrtvama, smanjiti birokratiju i zaustaviti sumnjive poslove”. „Mnogi od njih su shvatili poruku. Ali golem broj nažalost još nije. Definitivno ćemo aktivno suzbijati korupciju ovo proljeće. Ako humani pristup ne uspije, učinićemo to u skladu s vanrednim stanjem”, poručio je Arakhamia, prenosi Jutarnji.

Koje posljedice bi mogli imati korupcijske afere?

Zbog korupcijskoga skandala mogao bi splasnuti entuzijazam Zapada prema njegovoj vladi u trenutku kad se evropske zemlje prepiru o slanju u Ukrajinu tenkova Leopard 2 proizvedenih u Njemačkoj. Ukrajina kaže da su joj ti tenkovi potrebni da bi se probila kroz ruske linije i vratila teritorij.

Kakve su reakcije Evrope?

Evropska komisija je pozdravila smjenu niza visokih vladinih dužnosnika u Ukrajini te poručila kako to sugeriše da Ukrajina ozbiljno shvata borbu s korupcijom. Portparol Evropske komisije Ana Pisonero rekla je da se u okviru procesa proširenja, u kojem je sada i ova zemlja, od Ukrajine očekuje da ojača borbu protiv korupcije, posebno “korupciju visokih profila”, ali da je “Ukrajina suočena sa brutalnom agresijom i treba da radi u više oblasti”, prenosi AlJazeera. Prema njenim riječima, Ukrajina je već preduzela nekoliko koraka, kao imenovanje šefa specijalizovane kancelarije za antikorupciju i otvorila konkurs za novog direktora nacionalne kancelarije za antikorupciju. “Ali potrebni su dodatni napori za ojačanje antikorupcijskih institucija”, ističe. Komisija će, kaže Pisonero, procijeniti ove napore u sljedećem godišnjem izvještaju o napretku zemlje na putu prema EU ove jeseni. Ona kaže da EU već godinama podržava Ukrajini u njenoj borbi protiv korupcije i da je to “ključna dimenzija procesa proširenja”.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala