NEWS

Hoće li Vučić prihvatiti francusko-njemački plan?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nagovijestio je da bi mogao prihvatiti francusko-njemački plan za normalizaciju odnosa s Kosovom. Zapadni pregovarači su mu dali izbor – da prihvati plan ili da trpi posljedice prekida pregovora o pristupanju EU i povlačenja stranih investicija, rekao je na konferenciji za novinare.

Šta sadrži plan?

Za francusko-njemački plan se doznalo u jesen prošle godine. On nikad nije službeno objavljen, ali njegove ključne točke su poznate otkako je dostavljen stranama. Plan, između ostalog, predviđa da Srbija i Kosovo uzajamno prihvate sadašnje granice iako se formalno ne priznaju kao države.

Konkretno, to bi značilo da bi Srbija prestala blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama – što ona čini uz aktivnu podršku Rusije. Prijem Kosova u UN do sada nije uspio zbog veta stalne članice Vijeća sigurnosti Rusije.

Na pitanje zašto je proces obavijen velom tajnosti, specijalni predstavnik njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Zaracin rekao je da se iz takve strategije očekuje bolji rezultat.

Šta kaže Vučić?

“Nema riječi o tome da podržavamo ulazak Kosova u UN, ali bismo de facto prihvatili njegovo članstvo”, rekao je Vučić.

Ako bi se to dogodilo, to bi zapravo bila prekretnica u Vučićevoj politici prema Kosovu.

Prošlonedjeljne razgovore sa “velikom petorkom”, koju čine evropski posrednik Miroslav Lajčak, američki izaslanik Gabriel Escobar, njemački i francuski specijalni savjetnici Jens Ploetner i Emmanuel Bonne, kao i savjetnik italijanske premijerke Mario Talo, ocijenio je kao “najteže u posljednjoj deceniji”.

Kako je rekao, na sastanku sa predstavnicima najmoćnijih zemalja zapadnog svijeta je jasno rečeno šta je “batina” koja očekuje Srbiju, ukoliko plan odbije.

“Oni su došli sa štapom, vjerujem da će u budućnosti biti i nekih boljih i lijepih vijesti.

“Ja sam tražio različite stvari i pomoć i podršku EU, vidjećemo”, rekao je Vučić.

On je prije nekoliko mjeseci izjavio da bi ako Srbija prihvati plan mogla da dobije brzi ulazak u EU, a da Kosovo zauzvrat dobije članstvo u Ujedinjenim nacijama.

U suprotnom, ukidanje bezviznog režima sa zemljama EU, bilo bi pitanje nedjelja, rekao je Vučić.

Šta kaže srpska opozicija?

U Srbiji dio opozicije bliže centru i ljevici daje tihu podršku francusko-njemačkom planu za normalizaciju odnosa s Kosovom, uz opasku da plan prvo treba vidjeti.

Desno orijentisane opozicione stranke odbacuju plan, jer smatraju kako je riječ o ultimatumu, te pozivaju predsjednika Aleksandra Vučića da o ovoj temi priča u Skupštini.

Šta kažu evropski i američki zvaničnik?

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell izjavio je da je prihvatanje plana koji su izaslanici “velike petorke” predstavili u Beogradu i Prištini “jedini način za prekid ciklusa kriza na terenu”.

Poslije sjednice Savjeta ministara spoljnih poslova EU rekao je i da bi postizanje napretka kada je riječ o novom prijedlogu donijelo značajne boljitke za obje strane.

Optimističan je i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

On vjeruje da se može doći do cilja u dijalogu Beograda i Prištine, kako je rekao za hrvatske medije, jer je vidio pozitivne reakcije na aktuelni prijedlog međunarodne zajednice sa obje strane.

“Koristimo ovaj prijedlog kao platformu za pronalaženje rješenja koje bi funkcionisalo za obje zemlje.

“A to su rješenja koja otvaraju evroatlantski put, štite manjinske zajednice i zaista otvaraju mogućnosti za ekonomsko povezivanje. I zato mislim da ima razloga za optimizam”, rekao je Escobar.

Foto: Wikipedia / U.S. Department of State

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala