MAGAZA

Hollywood je oduševljen zbog iznenađujuće nominacije za Oscara

Završilo je proglašenje nominacija 95. dodjele najprestižnije filmske nagrade Oscar, u koju će i ove godine biti uprte sve oči svijeta, a imena kandidata za najbolji film, najboljeg redatelja, najboljeg glumca i najbolju glumicu sada su poznata.

Najviše nominacija, njih 11, ima naučno-fantastični film “Everything Everywhere All at Once”, a slijede ga tragikomedija “The Banshees Of Inisherin” i antiratna drama “All Quiet on the Western Front”, koji imaju po devet nominacija. Biografski film “Elvis” nominiran je u osam kategorija, drama “The Fabelmans” ima sedam nominacija, a pet ih imaju drama “TAR” i blockbuster “Top Gun: Maverick”.

U kategoriji najboljeg filma nominovani su:

“All Quiet On The Western Front”, “Avatar: The Way Of Water”, “The Banshees of Inisherin”, “Elvis”, “Everything Everywhere All At Once”, The Fabelmans”, “Tar”, “Top Gun: Maverick”, “Triangle of Sadness” i “Women Talking”.

Za najboljeg glumca nominovani su:

Austin Butler za ulogu u “Elvisu”, Colin Farrell u “The Banshees of Inisherin”, Brendan Fraser u “The Whale”, Paul Mescal u “Aftersun” i Bill Nighy u “Living”.

Na listi nominovani za najbolju glumicu su:

Cate Blanchett za ulog u filmu “Tar”, Ana de Armas u “Blonde”, Andrea Riseborough u “To Leslie”, Michelle Williams u “The Fablemans”, Michelle Yeoh u “Everything Everywhere All at Once”.

Nominacije za najboljeg sporednog glumca ostvarili su:

Brendan Gleeson u “The Banshees of Inisherin”, Brian Tyree Henry u “Causeway”, Judd Hirsch u “The Fabelmans”, Barry Keoghan u “The Banshees of Inisherin” i Ke Huy Quan u “Everything Everywhere All at Once”.

Za najbolju sporednu glumicu nominacije su dobile:

Angela Basset u filmu “Wakanda Forever”, Hong Chau u “The Whale”, Kerry Condon u “The Banshees of Insherin”, Jamie Lee Curtis u “Everything Everywhere All At Once” i Stephanie Hsu “Everything Everywhere All At Once”.

Prijatno iznenađenje

Film, “To Leslie“, koji je prema BoxOfficeMojo zaradio samo 27.322 dolara nakon ograničenog prikazivanja u oktobru, nije vidio gotovo niko – s izuzetkom poznatih glumaca. I upravo su holivudske face zaslužne zašto je glavna glumica ovog filma, inače vrlo hvaljenog od strane kritičara, dobila nominaciju za najbolju glumicu.

Deseci glumaca, uključujući Gwyneth Paltrow, Edwarda Nortona i Sarah Paulson, postovali su društvenim mrežama proteklih sedmica kako bi izrazili svoju entuzijastičnu podršku Andrea Riseborough – baš kad je počelo glasanje za nominacije za Oscara.

“Andrea bi trebala osvojiti sve nagrade koje postoje i sve one koje još nisu izmišljene”, napisala je Gwyneth Paltrow.

Edward Norton napisao je na Instagramu da ga gluma Riseboroughove “oborila s nogu”.

“To je najpredanija, emocionalno duboka, fizički mučna izvedba koju sam vidio u posljednje vrijeme,” napisao je o glumičinoj izvedbi manipulativne majke alkoholičarke u zapadnom Teksasu.

Blanchett je čak iskoristila svoj govor na dodjeli Critics Choice Awards da pohvali Riseboroughovu izvedbu.

Inače, film je bio u potpunosti zaobiđen na drugim prestižnim dodjelama nagrada.

Ovogodišnja dodjela Oscara biće održana 13. marta u Dolby Theater u Los Angelesu, a predvodiće je poznati televizijski voditelji i komičar Jimmy Kimmel, i to treći put.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim