NEWS

Šta znači austrijsko produžavanje kontrole unutar Schengena?

Austrija planira produžiti kontrole na svojim granicama sa Slovenijom i Mađarskom za još šest mjeseci nakon 11. maja, kada ističe trenutna šestomjesečna suspenzija slobodnog putovanja preko tih granica, rekao je u utorak austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner.

Zašto Austrijanci produžavaju kontrole?

“Obavijestićemo Evropsku komisiju u nadolazećim danima da ćemo morati produžiti te granične provjere”, rekao je Karner dodajući da je daljnja suspenzija pravila slobodnog putovanja u šengenskom području na tim granicama nužna u borbi protiv ilegalnih migracija.

Austrija je u novembru 2022. odlučila produžiti pogranične kontrole na šengenskim granicama prema Sloveniji, Slovačkoj i Mađarskoj. Ministar unutrašnjih poslova tada je rekao da se “radi o konzekventnom nastavku mjera u borbi protiv krijumčarenja ljudi” i da su donesene u dogovoru s nadležnim ministarstvima tih zemalja.

Pogranične kontrole prema Sloveniji i Mađarskoj bile su produžene do maja 2023., a prema Slovačkoj do 12. decembra.

Kakve veze Srbija ima s tim?

Njemačka i Austrija u proteklom periodu zabilježile su porast broja ilegalnih prelazaka granice, što se djelomično povezivalo i s viznom politikom Srbije, koja je ukinula vize zemljama poput Indije, Tunisa i Burundija, što je uzrokovalo porast broja podnositelja zahtjeva za azilom iz tih zemalja.

Srbija je u međuvremenu najavila usklađivanje svog viznog režima s režimom Evropske unije.

Od migrantske krize 2015. na snazi su pogranične kontrole i na njemačko-austrijskoj, kao i na njemačko-danskoj granici.

Šta kaže EU?

Granične kontrole unutar šengenskog prostora moraju biti izuzeci, moraju biti vremenski ograničene i moraju se koristiti samo kao mjera u krajnjem slučaju, izjavila je u utorak glasnogovornica Evropske komisije Anitta Hipper.

“Naša je pozicija vrlo jasna: granične kontrole unutar šengenskog prostora moraju ostati izuzuzetak, moraju biti strogo vremenski ograničene i koristiti se kao mjera u slučaju krajnje potrebe”, odgovorila je glasnogovornica Hipper na novinarsko pitanje o najavi Austrije da će za daljnjih šest mjeseci produžiti granične kontrole na svojim granicama sa Slovenijom i Mađarskom.

Ona je rekla je da Komisija još nije primila obavijest Austrije i da će ocjenu te konkretne obavijesti moći dati nakon što je prouči.

Šta kaže Sud EU?

Sud EU je u aprilu prošle godine presudio da Austrija po tom pitanju krši pravila EU.

Sud je presudio u korist jednog slovenskog državljanina koji je 2019. godine odbio dati pasoš na uvid pri ulasku u Austriju.

Naloženo je da država članica EU može obnoviti mjeru tek nakon isteka šestomjesečnog perioda, kada se “suoči s novom ozbiljnom prijetnjom koja utiče na njenu javnu politiku ili unutrašnju sigurnost, a koja se razlikuje od prijetnje koja je prvobitno identifikovna”.

Austrija je i za zadnje produženje, u novembru prošle godine, navela kao razlog borbu protiv ilegalnih migranata.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala