NEWS

U Austriji raspisano čak devet referenduma

Od 19. do 26. juna građani i građanke Austrije će imati priliku da učestvuju u devet referenduma na kojima, između ostalog, mogu podržati uvođenje rodno osjetljivog jezika, piše Kurier.at.

Samo dva mjeseca nakon što je sedam referenduma dostiglo granicu od 100.000 glasova ZA, koliko ih je neophodno za razmatranje u parlamentu, u ponedjeljak je počelo unošenje za devet novih inicijativa.

To ujedno znači i jedan novi rekord: unutar samo jedne sedmice do sada nije zabilježen toliki broj.

Od 19. do 26. juna, na primjer, građani i građanke mogu podržati uvođenje rodno osjetljivog jezika ili pak njihovu želju da Austrija ostana neutralna zemlja.

U ostalim referendumima se ispituje mišljenje naroda o štednji hrane tj. „našim štednim knjižicama“.

Inicijativa „Za NEUTRALNOST Austrije“ ima za cilj da Austrija još jednom proglasi i potvrdi svoju trajnu neutralnost – i to s jednim drugim ustavnim zakonom.

Prema njenim pokretačima, i tema rodno osjetljivog jezika bi trebalo da dobije ustavnost.

Inicijatori se naime zalažu za to da takav jezik ne smije da postane dio službenog jezika u Austriji.

„Zabrana dječjeg Instagrama“ je naziv jednog od raspisanih referenduma, kojim se želi zakonski spriječiti odgovarajuća aplikacija, jer se prema inicijatorima radi o „nekontrolisanoj mreži za prikupljanje podataka“.

Osim navedenih raspisani su i referendumi „Azilanti koji počine krivično djelo moraju biti trenutno deportovani“, „Državljanstva za žrtve mučenja“ i „Prenosi istražnih poverenstava uživo“.

„Spašavanje umjesto bacanja hrane“ ima za cilj da obaveže prehrambene kompanije i supermarkete da, po uzoru na Francusku, Italiju ili Češku, doniraju hranu koja nije za prodaju, ali je jestiva, dobrotvornim organizacijama ili direktno onima kojima je potrebna.

S referendumom „Sprovođenje označavanja porijekla hrane!“ se opskrbljivanje stanovništva lokalnom i regionalno proizvedenom hranom želi učvrstiti u ustavu kao temeljno pravo.

Referendumom pod imenom „Spašavanje naših štednih knjižica“ se želi postići da javni sektor subvencioniše inflaciju za štednju.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala