NEWS

Laserska tehnologija zamjenjuje radare za mjerenje brzine na A10

U budućnosti će se brzina na austrijskom auto-putu A10 mjeriti laserskom tehnologijom umjesto standardnim radarom. Tolerancija prekoračenja brzine od 5 posto time će postati prošlost. Na kojim sve dionicama A10 dolaze radari još nije posve poznato, no izvjesno je da će biti postavljeni na nekoliko lokacija.

Prema navodima portala “salzburg.orf.at”, nove kamere za mjerenje brzine uskoro će biti postavljene na Ursteinbrücke u Puchu. Razlog za to je nedostatak rezervnih dijelova za stare radarske uređaje, koji su sada zastarjeli.

Za vozače koji na odmoru vole malo prekoračiti ograničenje brzine, nema više dobrih vijesti. Novim sistemom smanjena je i tolerancija pri mjerenju brzine. “S radarom je bilo pet posto, s laserom će biti tri posto”, izjavio je Ralf Fischer iz ASFINAG-a za ORF.

Laserski uređaji su precizniji od radarskih, što znači da je vjerojatnost da vozač pobjegne “kameri za brzinu” zbog prevelike gužve u prometu ili drugih tehničkih poteškoća puno manja.

Puštanje u rad super brzinskog kamere, poznate kao super radar, planirano je za kraj jula.

“Stari sistemi su koristili radarske zrake, dok novi koriste laserske zrake.” Iako novi sistem predstavlja značajno veću investiciju, takođe je i precizniji.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala