NEWS

U Austriji opao broj zahtjeva za azilom

U prvom kvartalu gotovo trećina zahtjeva za azilom stigla je od djece do sedam godina. Oko 53 posto tražitelja azila nije starije od 18 godina.

U prva tri mjeseca ove godine podnesena su 6.922 zahtjeva za azil. To je 32 posto manje nego u istom periodu prošle godine. Ministarstvo unutrašnjih poslova ovao smanjenje pripisuje dosljednom postupanju protiv krijumčara, zbog čega im je Austrija postala neprivlačna. U martu prošle godine samo u Gradišću bilo je 1150 hapšenja, dok ih je u martu 2024. bilo samo 36.

Ono što je, međutim, vidljivo jeste da spajanje porodice ima velike efekte. Pristiglo je 3.649 prijava maloljetnika. Udio žena takođe je naglo porastao – gotovo 46 posto zahtjeva za azil stiglo je upravo od žena. U cijeloj 2023. samo oko 24 posto zahtjeva podnijele su žene.

Sirijci su sada daleko najjača nacija među tražiteljima azila, s 4335 zahtjeva. Iza njih su Afganistanci sa 665. Obje grupe imaju dobre izglede za zaštitu u Austriji. Sirijcima je samo 30 posto zahtjeva za azil odbijeno, dok je Afganistancima odbijeno 39 posto.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala