NEWS

TEMA: Zašto Švicarska gubi ugled?

Prekrasna priroda, izvrsna čokolada, precizni satovi: Švicarska uživa dobar ugled u ispitivanjima javnog mnijenja. Ali, taj ugled pada. Razlog je prije svega švicarska politika nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Je li Švicarska još uvijek neutralna?

Kad Švicarci u novije vrijeme naglašavaju svoju neutralnost i žele poseban status, strani diplomati i političari se čude. „Naši susjedi će se ubuduće još više pitati, koliko Švicarskoj treba politički izaći u susret”, kaže politolog Christoph Frei sa Sveučilišta u St. Gallenu prenosi Deutche Welle. „Na putu smo da izgubimo prijatelje”, upozorava on.

Kad je počeo rat Rusije protiv Ukrajine vlada u Bernu je naglašavala da je Švicarska neutralna i da ona neće pomagati Ukrajini. Zbog pritiska iz inozemstva ipak je došlo do zaokreta, ali Frei kaže da vlada u tomu sudjeluje nevoljko.

„Na primjer kod trgovine sirovinama vlasti se ponašaju tako kao da ne znaju koliko je Rusiji važna trgovina preko Švicarske”, izjavio je Frei za njemačku novinsku agenciju dpa.

Zašto se prijatelji ove zemlje ljute?

Do kraja 2022. je u Švicarskoj zbog međunarodnih sankcija blokirano gotovo osam milijardi franaka koji pripadaju Rusima bliskim ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Ali, pretpostavlja se da je u švicarskim bankama puno više novca ruskih oligarha.

Švicarska uz to zabranjuje predaju streljiva Ukrajini koje je ona prodala saveznicima. U Njemačkoj su ljuti i zbog olakog propuštanja migranata u Njemačku, a financijski svijet je ljut zbog ograničavanja prava dioničara prilikom spašavanja banke Credit Suisse. U pripremi su brojne tužbe.

Švicarsko ministarstvo vanjskih poslova vidi kritične primjedbe samo u medijima. „Mediji, istina, imaju određeni uticaj na imidž neke zemlje, ali to nije jedini faktor”, odgovorilo je Ministarstvo na upit agencije dpa. „Dosad nemamo nikakvih naznaka nekog osjetnog pogoršanja općeg dojma kako nas se doživljava, koji bi imao trajno negativne posljedice.”

A kritike dolaze iz uticajnih krugova. Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u januaru u Davosu rekao: „Ne radi se samo o neutralnosti. Radi se o pravu na samoodbranu.” A predsjednik Minhenske konferencije o sigurnosti Christoph Heusgen izjavio je: „Neutralnost po mom mišljenju potiče iz prošlog vijeka.” Švicarska mora pomoći u obrani međunarodnog pravnog poretka.

„Sankcije su samo onoliko jake koliko je jaka politička volja koja stoji iza njih”, izjavio je američki ambasador Scott Miller za novine Neue Zürcher Zeitung. Švicarska bi mogla blokirati 50 ili 100 milijardi franaka više novca koji pripada ruskim oligarsima, smatra on. „Od Švicarske očekujemo da u određenim situacijama preskoči svoju neutralističku sjenu”, izjavio je njemački ambasador Michael Flügger na televiziji.

„Švicarska je masakrirala svoj ugled”, ustvrdio je švicarski zastupnik iz stranke Zelenih Gerhard Andrey kad je švicarski parlament donio odluku da ne ukine zabranu da saveznici streljivo koje su kupili od švicarske predaju Ukrajini. Na popisu zemalja koje pomažu Ukrajini, koji vodi Institut za svjetsku privredu u njemačkom Kielu, Švicarska je na 21. mjestu od 40 zemalja (stanje 24. 2. 2023.). Radi se o humanitarnoj, financijskoj i vojnoj pomoći.

Švicarska za sebe uvijek zahtijeva posebnu ulogu. Ona rado vodi svoju politiku – osim kad se radi o ekonomiji i pristupu tržištima. Ujedinjenim narodima ona je pristupila tek 2002. godine. Iako je usred Evrope ona ne želi pristupiti Evropskoj uniji, a 2021. je prekinula višegodišnje pregovore o aktueliziranju bilateralnih ugovora. „Mi smo od posebnog slučaja postali remetilački slučaj i moramo paziti da, držeći se čvrsto priča iz prošlosti, ne postanemo socijalni slučaj”, upozorava politolog Frei.

Šta kaže javno mnijenje?

Ipak, Švicarska još uvijek u ispitivanjima javnog mnijenja uživa velik ugled. Johanna Gollnhofer, direktorica Instituta za marketing Univerziteta u St. Gallenu, kaže: „Ugled neke marke ili neke države, to su asocijacije u glavi. One se vrlo sporo mijenjaju, godinama bi se nešto moralo događati, inače na kraju malo toga ostane u sjećanju. Švicarsku se poznaje kao sigurnu luku, kao povezanu s prirodom i pouzdanu, to se kratkoročno neće uništiti.”

Za promicanje ugleda Švicarske u inozemstvu mjerodavan je jedan odjel u švicarskom ministarstvu vanjskih poslova. Sve je u najboljem redu, saopštio je on nakon najnovijeg ispitivanja u decembru 2022., Švicarska je i dalje na prvom mjestu, ispred Njemačke, Švedske, Velike Britanije i drugih zemalja. Ali, u ispitivanju instituta Ipsos o ugledu svih zemalja u svijetu Njemačka je u novembru 2022. bila na prvom mjestu, Švicarska na sedmom.

Politolog Frei smatra da Švicarska mora nešto poduzeti. „Kao bogata, višestruko privilegovana zemlja moramo konačno uzeti u ruke znatno više novca, i za humanitarnu pomoć i za sigurnost.”

On se zalaže za to da Švicarska sufinansira NATO. Švicarska profitira od toga što NATO finansira sigurnost svuda oko nje. „NATO je u određenom smislu okrugli kolač, a Švicarska je rupa u sredini”, kaže američki ambasador Miller.

„Švicarska obično ostale odlučna u svojim stavovima tako dugo dok je to moguće i često reaguje tek na jak pritisak izvana”, kaže Diana Ingenhoff, profesorica za organizacijsku komunikaciju i javnu diplomatiju na švicarskom univerzitetu u Freiburgu u izjavi za dpa. „Mi bismo se morali spustiti s visokog konja i prihvatiti činjenicu da smo i mi na putu da postanemo normalna evropska zemlja”, zaključuje politolog Frei.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala