NEWS

TEMA Zašto nema njemačkih tenkova u novom paketu pomoći Ukrajini?

Evropska unija ratifikovala je novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 500 miliona evra. Ministri vanjskih poslova 27 članica Europske unije sastali su se u Bruxellesu, pri čemu je glavna tema pritisak na Njemačku kako bi odobrila slanje tenkova Leopard Ukrajini.

Šta Ukrajina dobija?

Paket vojne pomoći težak 500 miliona evra odobren je zajedno s dodatnim paketom “nesmrtonosne opreme” vrijednim 45 miliona evra, koji se odnosi na evropsku obuku ukrajinskih snaga.

Hoće li Ukrajina dobiti njemačke tenkove?

Njemački tenkovi Leopard, koje imaju vojske širom Evrope, smatraju se najprikladnijim za Ukrajinu, ali Berlin mora odobriti njihovo slanje. Osim što se očekivalo od same Njemačke da odobri isporuku određenog broja tenkova, Njemačka bi time zeleno svjetlo dala Poljskoj, Finskoj i Danskoj, koje bi takođe isporučile spomenute Leoparde.

Prethodnih dana vodile su se žestoke rasprave, ali konsenzusa još nema. Poljski premijer Mateusz Morawiecki prvobitno je izjavio je da je uslov da njegova zemlja pošalje kao pomoć Ukrajini njemačke tenkove Leopard da to učini “u koaliciji sa makar malom grupom zemalja”, ali da sada postoji iskra nade da će na kraju tenkove poslati i sama Njemačka.

On je dodao je da će tražiti tu dozvolu ali da će, i ako je Poljska ne dobije, ipak isporučiti Ukrajini njemačke tenkove kojima raspolaže njegova zemlja.

Zašto Njemačka ne šalje Ukrajini tenkove?

Njemačka vlada se u cijeloj priči o Leopardima držala prilično suzdržano, očekujući da SAD takođe odobri određenu količinu svojih tenkova Abrams, o čemu su kružile razne glasine. Međutim, kako SAD (zasad) ne želi poslati Abramse, nije došlo do dogovora oko slanja tenkova Ukrajini. Stav Njemačke je, prema zapadnim medijima, jasan – sve dok Washington ne odobri isporuku Abramsa, Berlin neće isporučiti Leoparde.

Novi njemački ministar obrane Boris Pistorius je nakon sastanka dao izjavu da nije došlo do dogovora oko isporuke tenkova u Ukrajinu:

“Razgovarali smo o mogućoj isporuci tenkova Leopard 2, ali se nismo uspjeli dogovoriti. Ne postoji konsenzus među partnerima.”

Kakva je njemačka strategija prema Ukrajini?

Skoro godinu dana od početka rata u Ukrajini, Njemačka nije do kraja definisala odnos prema Ukrajini. Iako je Njemačka zaista napravila otklon od Rusije, što se u smanjenoj kupovini plina te je u mnogočemu pomogla Ukrajini tokom rata, i dalje nije jasna strategija koju Njemačka vidi kao rješenje ovog sukoba. Prema tome, nije jasno ni kako bi Njemačka usmjerila svoje djelovanje prema tom rješenju.

Naročito se to vidi u odobravanju isporuke bilo kakvog oružja Ukrajini. Npr., za 50 oklopnih vozila Dingo, Njemačkoj je trebalo čak sedam mjeseci za odobrenje. Njemačka odbija poslati moderno oružje, a službeni narativ je da Ukrajina ne bi mogla uspješno rukovati modernim oružjem.

Prema nekim njemačkim analitičarima, Njemačka zauzima stav kako bi Rusija i Ukrajina sukob trebale riješiti pregovorima, u kojima bi dio teritorije Ukrajine pripao Rusiji i da u skladu s tim djeluje prema Ukrajini.

Šta kažu Rusi?

Kremlj je poručio da će ukrajinski narod patiti ako Zapad pošalje Kijevu tenkove.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da podjele u Evropi u vezi sa slanjem tenkova Kijevu pokazuju da raste “nervoza” unutar NATO-a.

“Ali naravno da zemlje koje učestvuju, direktno ili indirektno, u slanju oružja Ukrajini i podizanju njenog tehnološkog nivoa snose odgovornost (za nastavak sukoba)”, dodao je.

“Bit je u tome da je ukrajinski narod taj koji će platiti cijenu za svu tu pseudo-podršku”, rekao je.

Ruski minisar vanjskih poslova rekao je da Zapad više nije u hibridnom ratu s Rusijom, već da je praktički u stvarnom ratu.

Usput je prozvao Zapad zbog slanja oružja Ukrajini. To je rekao na zajedničkoj press konferenciji s južnoafričkom ministricom vanjskih poslova Naledijom Pandor.

Kakav uticaj bi zaista imali tenkovi?

Vojni analitičar Igor Tabak je u Newsroomu N1 televizije komentarisao stanje na frontu u Ukrajini i isporuke vojne pomoći. Osvrnuo se na potencijalni uticaj koji bi imala isporuka tenkova Leopard, s obzirom na to da se posljednjih sedmica vrši ogroman pritisak na Njemačku da isporuči te tenkove ukrajinskoj vojsci.

“Oni su definitivno dobri i nužni za veću oklopno-mehanizovanu ofanzivu kakvu i Ukrajinci i njihovi saveznici priželjkuju, ali mislim da to nije čarobni štapić koji bi sam po sebi automatski promijenio stanje na bojištu jer ih treba integrisati u vojsku te na duži rok održavati, a oni su i drugačiji od svega što je viđeno tamo dosad. Teži su i veći, stvaraće vjerovatno logističke probleme u prebacivanju prema frontu, u njihovom održavanju”, kazao je.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala