NEWS

Tema: Ukrajina traži stotine tenkova, Zapad podijeljen oko isporuke

Ukrajina traži stotine novih tenkova kako bi vratila teritoriju koju je okupirala Rusija. Predsjednik ove zemlje, Volodimir Zelenski izjavio je da će njegova zemlja morati da se bori da obezbijedi savremeno teško naoružanje. On je pozvao saveznike da mu pošalju borbene tenkove te je zamolio da se poveća “brzina donošenja odluka” koje se tiču takvih dostava.

Koliko tenkova imaju Rusija i Ukrajina?

Ukrajina je počela rat sa oko 900 tenkova poput T-72, ​​koji su napravljeni prije više od 30 godina i starost uzima danak. „Mnogi ukrajinski tenkovi su vjerovatno beskorisni, jer nisu bili pravilno održavani prije invazije“, kaže za BBC Marina Miron, istraživač odbrane na King’s koledžu u Londonu. Rusija je izvršila invaziju sa više od 3.000 tenkova i ima mnogo drugih u rezervi.

Ukrajina je zatražila od zapadnih zemalja da joj daju čak 300 modernih tenkova. Smatra se da bi se oni mogli koristiti za pokušaj povratka teritorije od Rusije na proljeće. „Pješadiji su potrebni tenkovi da joj pomognu da probiju ruske odbrambene linije, koje snažno brani artiljerija“, izjavio je za BBC Jack Watling, viši naučni saradnik za kopneno ratovanje na Kraljevskom institutu ujedinjenih službi.

Koje tenkove Zapad može da pošalje Ukrajini?

Na početku rata, zapadne zemlje su Ukrajini dale samo odbrambeno oružje kao što su protivtenkovske rakete. Postojala je zabrinutost da bi slanje oružja koje se koristi za napad, poput tenkova, moglo isprovocirati Rusiju i dovesti do eskalacije sukoba. Jedini tenkovi koje je Ukrajina dobila prošle godine bili su T-72 iz Poljske, Slovačke i Češke, otkriva BBC. Dopremljeno ih je 200.

Velika Britanija je među prvim zemljama koje su ponudile modernije tenkove, obećavajući 14 Challenger 2, koji su poznati po visoko preciznim topovima. Međutim, Challenger 2 koristi drugačiju vrstu municije od drugih tenkova u NATO, što bi moglo da zakomplikuje njihovu upotrebu. „Ukrajina bi morala da uspostavi liniju za snabdijevanje municijom za tenkove Challenger koja je bila odvojena od linije za snabdijevanje municijom za sve njene ostale tenkove”, kaže Miron.

Ukrajinske vlasti više insistiraju na tenkovima njemačke proizvodnje Leopard 2. Oni su lakši i brži, koriste standardnu municiju, a ima više zemalja koje bi mogle da ih pošalju. Poljska i Finska, koje su kupile tenkove Leopard 2 od Njemačke, saopštile su da bi mogle da Ukrajini daju ukupno oko 25 tenkova.

Međutim, prije nego što ih pošalju moraju da dobiju dozvolu iz Njemačke, države u kojoj se proizvode. Njemačka tu dozvolu još nije dala. Druge zapadne zemlje vrše pritisak na nju da se predomisli. Britanski ministar odbrane Ben Wallace rekao je da se nada da će države koje šalju oružje Ukrajini „sve čuti poruku da je otključavanje tenka nešto što treba da se desi u 2023.”

Ukrajina je takođe zatražila od SAD da joj pošalje neke od tenkova M1 Abrams, za koje pojedini stručnjaci navode da su najnapredniji na svijetu. Vašington još nije pristao na to.

Koji je stav Njemačke po pitanju izvoza tenkova Leopard?

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da Poljska gradi koaliciju zemalja spremnih da pošalju tenkove njemačke proizvodnje u Ukrajinu čak i ako Njemačka ne da formalnu dozvolu za takve transfere. “Stalno vršimo pritisak na vladu u Berlinu da stavi na raspolaganje svoje Leoparde”, rekao je Morawiecki.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock je poručila da Berlin neće sprečavati Poljsku ako zatraži dozvolu, ali portparol vlade Steffen Hebestreit nije potvrdio da je to službeno stajalište vlade.

S druge strane, šef evropske diplomatije Josep Borrell potvrdio je da Njemačka ne priječi ponovni izvoz tenkova. “Koliko ja razumijem, Njemačka neće zabraniti izvoz tog oružja ako bilo koja zemlja koja ga ima to želi učiniti”, rekao je Borrell nakon sastanka ministra vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije u Bruxellesu, na kojem je odobreno 500 miliona eura nove vojne pomoći za Ukrajinu.

Njemačka, koja mora odobriti svaki ponovni izvoz Leoparda, dosad se suzdržavala jer se bojala donositi odluke koje bi mogle potaknuti Moskvu na eskalaciju sukoba.

Zašto Amerika odbija poslati tenkove u Ukrajinu?

Američki zvaničnici su rekli da administracija predsjednika Joea Bidena nije spremna poslati svoje tenkove, uključujući M1 Abrams. Oni su govorili da je Abrams težak za održavanje, da je teško obučavati Ukrajince za upravljanje i da ga pogoni mlazno gorivo, što ga čini lošim izborom za ovu fazu rata.

Međutim, moguće je i da Amerika šalje poruku Ukrajini: „Vidite kako ćete se snaći sa Challengerima i Leopardima prije nego što pošaljemo bilo koji od naših tenkova“, kaže dr Miron za BBC.

Šta poručuju iz NATO-a?

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Njemačku i saveznike da Ukrajini isporuče borbene tenkove i napredne sisteme naoružanja. „U ovom ključnom trenutku u ratu, moramo Ukrajini obezbijediti teže i naprednije sisteme. I to moramo učiniti brže”, rekao je Stoltenberg. On je upozorio da se Rusija priprema za nove ofanzive i rekao da bi saveznici trebali pojačati vojnu podršku Ukrajini. “Ukrajini su potrebni borbeni tenkovi da odbije ruske napade i oslobodi svoju teritoriju, pobijediti i prevlada kao suverena nezavisna nacija u Evropi”, rekao je on.

Kakav je stav Kremlja o isporuci tenkova?

Kremlj je upozorio da će Ukrajinci platiti cijenu ako Zapad odluči poslati tenkove da podrži Kijev. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da podjele u Evropi oko toga treba li Kijevu osigurati tenkove pokazuju da raste nervoza unutar NATO saveza. „Naravno da odgovornost za nastavak sukoba snose sve zemlje koje učestvuju, direktno ili indirektno, u slanju oružja Ukrajini. Ukrajinski narod će platiti za tu pseudopodršku“, upozorio je. Kada je u pitanju isporuka tenkova Leopard njemačke proizvodnje Ukrajini, iz Kremlja su naglasili da “takve isporuke neće donijeti ništa dobro rusko-njemačkim odnosima”, te da će to “ostaviti neizbrisiv trag”.

Koliko bi zapadni tenkovi mogli da pomognu Ukrajini?

Zapadni tenkovi su teži od ruskih i to će ograničiti njihovu upotrebu, kaže Watling za BBC. „Preteški su da bi prešli većinu mostova u Ukrajini, pa će morati da imaju specijalna vozila za polaganje mostova u pratnji“, navodi on. To će značiti da će Ukrajina moći da koristi tenkove samo na ograničenom broju mjesta, kaže Miron te dodaje da će „moći da ih koriste samo u područjima koja nisu previše blatna, jer je neizbježno da se zaglavljuju u blatu“. I, dodaje ona, svi zapadni tenkovi poslati u Ukrajinu odmah će postati mete: „Rusi će aktivno loviti te nove tenkove i pokušavati da ih unište.“

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala