NEWS

Tema: Kakva je situacija na evropskim skijalištima?

Uprkos snježnom početku sezone, zimski toplotni val širom kontinenta u kombinaciji s jakom kišom doveo je do zatvaranja skijaških staza i žičara samo nekoliko sedmica nakon otvaranja. I umjesto svježeg snježnog pokrivača i slobodnih staza, skijaše dočekuju smeđe i zelene padine, posebno u odmaralištima na niskim nadmorskim visinama.

Ova situacija je veliki udarac za odmarališta, operatere skijaških žičara i druge pružatelje usluga koji su se nadali da će ova sezona pokrenuti oporavak od pandemije COVID-19 – i podsjetnik na to kako klimatska kriza utiče na evropsku skijašku industriju.

Ali postoji dobra vijest za podijeliti: zatvaranje je – nadamo se – samo privremeno. Snijeg se predviđa u francuskim i švicarskim Alpama ubrzo, a temperature su počele padati u Italiji i Austriji. Kao što to rade, topovi za umjetni snijeg (koji rade samo kada je temperatura 0°C ili niža) takođe će se paliti.

Evo što trebate znati o trenutnim uslovima skijanja širom Evrope.

Francuska

Prema podacima Domaines Skiables de France, u prvoj sedmici januara bilo je otvoreno 45 posto skijaških staza u Francuskoj.

Najviše pogođena područja su sjeverne Alpe, planine Jura i Pireneji na jugu. Uoči Nove godine, Axe 3 Domaines, odmaralište u blizini Andore, potpuno je zatvoreno. Prema francuskom radiju France Bleu, od 18. decembra nije pala niti jedna pahulja, a umjetno zasnježenje omogućilo je otvaranje samo 30 posto staza.

Na nižim nadmorskim visinama, Les Gets i Morzine su posebno pogođeni. Međutim, u južnim Alpama ima dosta snijega. Serre Chevalier, najveće skijaško područje u regiji, izvještava o visini snijega do 1,7 m.

Švicarska

Gotovo polovina od 240 skijaških područja u Švicarskoj bila je prisiljena prekinuti ili smanjiti svoju aktivnost.

Ako su oni na više od 2000 metara uspjeli izdržati zahvaljujući hladnom početku sezone, odmarališta na nižim nadmorskim visinama više su stradala, bilježeći pad prodaje žičara za 10% između kraja novembra i kraja decembra.

Rezultati dnevnih izleta su “mješoviti”, detaljno je opisao Švicarski turizam u svom prvom izvještaju.

“Švicarski turisti nisu imali veliku želju za spontanim odlaskom u planine zbog kiše, gotovo proljetnih temperatura i nedostatka snijega”.

Italija

Skijališta na sjeveru zemlje, u Dolomitima, uspjela su ostati otvorena zahvaljujući snježnim padavinama u decembru i korištenju topova. S druge strane, na Apeninima (u sredini) vrata su ostala zatvorena zbog preblage klime koja onemogućuje korištenje umjetnog snijega.

Zbog otkazivanje hotelskih rezervacija, instruktori skijanja i turistički operateri u ovim krajevima prošle su sedmice vladi uputili poziv za pomoć.

Austrija

Iako je situaciju opisao kao “izazovnu”, Holger Gassler iz Turističke zajednice Tirola rekao je za Lonely Planet da su sva glavna skijaška sela u regiji Austrijskog Tirola otvorena, uključujući popularna odmarališta kao što su St Anton am Arlberg i Ischgl.

“Većina staza je otvorena, s dobrim uslovima na višim nadmorskim visinama. Ali, čak je i skijanje na nižim nadmorskim visinama moguće zbog dobrih uslova za stvaranje snijega”, rekao je.

Bosna i Hercegovina

Nakon neuobičajno toplog vremena za ovo doba godine, na bh. planinama konačno je počeo padati snijeg. Tako su se zabijelile Bjelašnica, Igman, Jahorina, Vlašić.

Zimska sezona 2022/2023. na Bjelašnici i Igmanu trebala je biti otvorena 13. decembra. Na žalost svih ljubitelja zimskih sportova, mjesec decembar obilježila je temperaturna inverzija te su temperature daleko iznad prosjeka za ovo doba godine.

Na Jahorini su brojni gosti već otkazali ili pomijerili rezervacije.

Rezervisali ste odmor a odmorište je zatvoreno. Šta sad?

Ako ste rezervisali skijaški paket – uključujući karte za žičaru i iznajmljivanje skija – preko organizatora putovanja, vaš prvi korak trebao bi biti da ih kontaktirate.

“Vaš pružatelj usluga putovanja mogao bi vam dopustiti da pomaknete datume putovanja ili odmaralište, ili čak da vam vrati novac”, savjetovao je Marcus Blunt, suosnivač operatera skijaških odmora Heidi Ski.

Takođe možete p4rocjeriti da li vaša polisa putnog osiguranja predviđa nedostatak snijega. Kao i uvijek, provjerite sitna slova: potražite “poklopac za zatvaranje staze”, koji dopušta zahtjeve kada su vožnje zatvorene. Iznos koji se može potraživati ​​razlikuje se ovisno o polici, ali je obično manji od 60 USD po danu. Možda bi bilo korisnije koristiti ovu odredbu za pokrivanje troškova prevoza do obližnjeg skijališta. Kao i uvijek, provjerite kod svog osiguravatelja.

Pogođena odmarališta daju sve od sebe kako bi ljudi i dalje mogli uživati ​​u zimskom odmoru. Obratite pažnju na ponudu izvan staza: Morzine je dodao besplatne igre i zabavu na trgu turističkog ureda, uz uobičajene aktivnosti kao što su prikazi leta orlova, unutarnja i vanjska klizališta i centar za plivanje. U Les Getsu je lift Mont Chéry otvoren za brdski biciklizam – živahan alternativni način spuštanja niz padinu.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala