MAGAZA

TEMA: Šta su to nepo bebe i zašto ih svi osuđuju?

U zadnje vrijeme u medijima se stalno priča o „nepo bebama“ a, ako ste se i vi uhvatili da se pitate šta znači ovaj termin, evo objašnjenja.

Naime, termin „nepo bebe“ se odnosi na mlade glumce i pjevače koji su svoje mjesto u Hollywoodu dobili zahvaljujući tome što su djeca slavnih osoba. Kroz seriju članaka u okviru ‘Godine nepo bebe’, časopis New York i Vulture otkrili su koliko je nepotizam prisutan, ne samo u zabavi nego i u modi, sportu i svijetu umjetnosti.

Dok slavne osobe vole tvrditi da im je naporan rad – a ne porodične veze – omogućio ulazak na A-listu, ovogodišnja prepoznatljiva fascinacija nepoželjnim bebama osvijetlila je niti koje čine mrežu zvijezda i uspjeha industrije zabave.

Što znači “nepo beba”?

Nepo beba je privlačniji način da se kaže uspješno dijete slavne osobe – neko ko je došao do slave na kaputu svog talentovanog roditelja, često stvarajući ime u istoj ili sličnoj industriji.

“Nepo” je skraćenica za nepotizam, definisan u Oxfordskom rječniku engleskog jezika kao davanje nepravednih prednosti vlastitoj porodici ako ste na poziciji moći, posebno davanjem poslova.

A beba, definisana kao nerođeno ili tek rođeno ljudsko biće, zapravo se može odnositi na nekoga u bilo kojem trenutku života kada se poveže s riječju “nepo”. Vrlo jednostavno.

Odakle je došao termin?

Eksplozija interesa za nepo bebe započela je tweetom Kanađanke Meriem Derradji o glumcima TV serije Euphoria.

Ona je napisala: “Čekaj, upravo sam saznala da je glumica koja glumi Lexie nepo beba, omg, njezina mama je Leslie Mann, a njezin tata redatelj lol.”

Dotični “filmski redatelj” je Judd Apatow, redatelj koji stoji iza filmova uključujući The 40-Year-Old Virgin, Knocked Up, Funny People i This Is 40.

Fascinacija djecom slavnih i njihovim karijerama nije novost, ali s dolaskom novog termina došla je i znatiželja nove generacije. TikTok je postao platforma na kojoj se počelo sve više pričati o nepo-bebama – Zoë Kravitz, Mayi Hawke, Dakoti Johnson.

Čemu sad galama?

U svom posljednjem izdanju prije Božića, časopis New York objavio je naslovnicu u kojoj je 2022. sinhronizovana kao godina nepo beba, objedinjujući forenzički dubinski uvid u to kako se taj pojam razvio tokom 2022. i detaljan dijagram toka hollywoodskih porodičnih veza – ponovno pobuđujući interes za jednu od poštapalica godine.

Interesovanju za ovaj fenomen doprinijela je i društvena mreža TikTok gdje generacija Z kreira diskurs, a upravo su oni najzainteresovaniji za ovaj pojma.

Ko su sve nepo bebe?

Možda je bolje pitanje ko nije nepo beba u višim ešalonima Hollywooda.

Najpoznatije nepo bebe uključuju Miley Cyrus, dijete country pjevača Billyja Raya Cyrusa; Kate Hudson, kći glumaca Goldie Hawn i Billa Hudsona; Dakota Johnson, čiji su roditelji Melanie Griffith i Don Johnson takođe bili glumci.

Tu su i prošireni svemiri nepo-baba, gdje je svaka grana poznata – porodica Chaplin (Charlie, djed glumice Oone Chaplin iz Igre prijestolja, sin dramaturga Eugenea O’Neilla), Kardashian-Jenners, filmska porodica Coppola, glumci i muzičari.

Bebe industrije zauzimaju drugu prečku nepo ljestvice. To su djeca redatelja, producenata i glasovnih glumaca, čiji roditelji nisu mogli ponuditi slavu, ali su im otvorili vrata putem veza, izloženosti i kulturnog kapitala. Billie Eilish (kći glasovnog glumca), Maggie i Jake Gyllenhall (djeca redatelja) i Phoebe Bridgers (kći scenografa) svi spadaju u ovaj tabor.

Što nepo bebe imaju za reći o tome?

Nepo bebe nisu bile nimalo oduševljene prijedlogom da ih je sve osim napornog rada dovelo tu gdje su danas.

Lily-Rose Depp – kći Johnnyja Deppa i Vanesse Paradis – rekla je za Elle da internet zanima ko je vaša porodica, a ne redatelje.

“Možda su vam otvorili vrata, ali još uvijek su vam vrata samo otvorena. Puno je posla koji dolazi nakon toga” rekla je ona.

Njeni komentari nisu dobro prošli kod italijanske manekenke Vittorije Ceretti koja je na Instagramu prozvala izvjesnu “nepo bebu” riječima:

 “Ne mogu podnijeti slušati kako se uspoređuješ sa mnom… Znam da nisi ti kriva, ali molim vas, cijenite i mjesto odakle ste došli.”

Ipak, većina „prozvanih“ nepo beba ponavlja iste fraze – da je sasvim normalno da se djeca bave poslom svojih roditelja, kao i da su se dokazali svojim radom.

Da li je fer prozivati nepo bebe?

Naslijeđena privilegija pak ne znači da nepo bebe same po sebi ne zaslužuju svoj uspjeh – ili da talent zbog kojeg su slavljeni nije nužno stvaran. Možete biti i dijete poznatog roditelja i jedna od najuzbudljivijih zvijezda svoje generacije.

Naravno, slavni roditelji ih mogu dovesti pred agenta za kasting, ali Hollywood je posao. Niko neće izabrati drugorazrednog glumca zbog njegovog prestižnog prezimena, bar ne više puta. To je posebno izraženo u sportu. Ako ne možete postići koš ili dati go, ne ulazite u tim.

Daje li vam to što imate poznate roditelje prednost? Naravno. Ali znači li to ikakvu garantovanu dugovječnost? Naravno da ne. Ako želite klasičan primjer granica nepotizma, razmislite o nepo babi Paris Hilton i njezinom pohodu na pop muziku, koji ni njena vlastita slava u reality showu ni golemi hotelski portfelj njezinih roditelja nisu mogli spasiti.

S druge strane, tu je recimo Zoë Kravitz, čiji su roditelji muzičar Lenny Kravitz i glumica Lisa Bonet. Ne samo da je Zoë glumica koja iza sebe ima već niz uspješno odrađenih uloga, ona je i muzičarka koja je učestvovala kao jedan od tekstopisaca na vrhunskom albumu “Midnights” Taylor Swift.

Zatim tu su i nepo bebe čiji je uspjeh znatno nadmašio uspjeh njihovih roditelja: George Clooney, Drew Barrymore, Gwyneth Paltrow, Mia Farrow.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim