MAGAZA

Situacije u kojima audiolozi preporučuju da nosite čepiće za uši

Možda se osjećate glupo kada koristite čepiće za uši na koncertu ili nekom drugom događaju, ali to vam može pomoći da sačuvate svoj sluh. Oko 17 posto odraslih iskusilo je gubitak sluha uzrokovan bukom, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Postoje dvije vrste buke, kaže audiolog Richard Tyler, profesor otorinolaringologije na Medicinskom koledžu Carver University of Iowa. Stalna glasna buka (poput kosilice) ili impulsivna buka (kao prasak vatrometa). I jedno i drugo, u određenim slučajevima, može dovesti do gubitka sluha, tinitusa (zujanja u ušima) ili hiperakuze (niske tolerancije na zvukove).

Naravno, nije svaka buka štetna za vaše uši. Ali zvukovi iznad 70 decibela (dB) tokom dužih vremenskih perioda mogu uzrokovati gubitak sluha, prema CDC-u. Poređenja radi, jačina normalnog razgovora je oko 60 dB, dok je zujanje frižidera 40 dB. Preko 70 dB su zvuci poput buke u gradskom saobraćaju, kosilice, električni alati…

“Kada ste izloženi buci, posebno konstantno, obično ne primjećujete da gubite sluh dok ne izgubite u velikoj mjeri”, kaže Tyler. „Ovo je postepen proces“, dodaje on. Zato je bitno da zaštitite svoj sluh, a to možete i ako nosite čepiće za uši u sljedećim situacijama:

1. Koncerti ili sportski događaji

Bilo da se radi o glasnoj muzici ili huku gomile, buka je dovoljno jaka da utiče na vaše uši, a zvuk doseže 100 do 110 dB, što može uzrokovati gubitak sluha nakon samo pet minuta izlaganja.

Iako nivoi buke zavise od mjesta i vrste događaja, Tyler daje dobru smjernicu koju treba slijediti: Ako morate podići ton da biste razgovarali s nekim pored vas, to znači da je preglasno i da biste trebali nositi čepove za uši.

2. U barovima ili restoranima u kojima je velika buka

Neki barovi i restorani su opušteniji, ljudi pričaju normalnim tonom. Na drugim mjestima, međutim, morate vikati da bi vas čuli – i tada biste trebali koristiti čepiće za uši. Tyler naglašava da čepići neće otežati vaš razgovor s osobama u vašem društvu, ali će smanjiti okolnu buku.

3. Tokom košenja trave

Prema CDC-u, kosilice, duvaljke za lišće i električni alati dovoljno su snažni da izazovu oštećenje sluha. Čak i ako ih koristite kratko vrijeme, preporučuje se da nosite čepove za uši. Druga opcija, pored čepića za uši, su štitnici za uši, koji su obično efikasniji od čepića jer bolje pokrivaju uši, kaže Tyler.

4. Kada ste izloženi kratkotrajnoj ali glasnoj buci

Ako prolazite pored gradilišta, ili se izvode radovi na ulici – znate koliko zvuk može biti bučan i iritirajući. U takvim slučajevima se preporučuje da nosite čepiće za uši, čak i ako ste samo u prolazu – jačina ove buke može uticati na uši u kratkom periodu. Naravno, ne možete uvijek biti spremni za ove trenutke, ali Tyler zbog toga drži par čepića za uši u džepu kako bi mogao biti spreman za bilo kakvu buku tokom dana.

5. Tokom sušenja kose

Koristite fen za kosu? Američko udruženje za govor-jezik-sluh preporučuje stavljanje čepića za uši tokom sušenja kose. Sa 94 dB — i izvorom buke koji je pozicioniran tako blizu vaših ušiju — fen za kosu može oštetiti sluh.

6. Dok spavate

Nisu svima potrebni čepići za uši za spavanje, ali ako se nalazite u području s puno buke iz okoline, oni vam mogu pomoći da ugušite vanjski šum koji vam može poremetiti san. Sve dok ih pravilno umetnete i nemate nikakvih smetnji tokom nošenja, poput svraba, čepići za uši bi trebali biti sigurni za nošenje svake noći.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim