NEWS

TEMA: Kako je prošao najveći štrajk saobraćajnog sektora u Njemačkoj

U Njemačkoj je u ponedjeljak, 27. marta, održan jednodnevni štrajk cjelokupnog saobraćajnog sektora, jedan od najvećih štrajkova proteklih decenija. U startu je paralizovao avionski, željeznički, pomorski i autobusni saobraćaj.

Ko su organizatori štrajk?

Štrajk su organizovali sindikat Verdi (Sindikat zaposlenika u javnim preduzećima) i željeznički sindikat EVG, a samo je posljednji u nizu višemjesečnih industrijskih akcija koje su pogodile velike evropske privrede koje potresaju visoke cijene hrane i energije, kao i pad životnog standarda, pišu njemački mediji. Dva najveća aerodroma u zemlji, u Muenchenu i Frankfurtu, obustavile su letove, dok je njemački željeznički operater Deutsche Bahn otkazao međugradski željeznički saobraćaj. Štrajk je obuhvatio i vodeni saobraćaj i uprave autocesta. Sindikat Verdi zastupa oko 2,5 miliona zaposlenika u javnom sektoru, uključujući u javnom prevozu i aerodromima, a EVG oko 230.000 zaposlenika željezničkog operatera Deutsche Bahn i autobusnih kompanija. Čelnik sindikata Verdi, Frank Werneke, izjavio je kako je radnička akcija pitanje opstanka za milione radnika usred visoke inflacije, prenosi Bild am Sonntag. Ne isključuju se ni novi štrajkovi tokom nadolazećih uskršnjih praznika.

Šta je cilj jednodnevnog štrajka?

Ovaj zajednički štrajk dva sindikata je bio dugo unaprijed planiran i najavljen, ali za sada bi sve trebala ostati jednokratna akcija. Cilj velikog sindikata Verdi je pojačati pritisak na predstavnike poslodavaca u javnom sektoru – a to su savezna vlada, pokrajinske vlade, gradovi i opštine – pred početak treće runde pregovora koji su se održavali u ponedjeljak, 27. marta, u Potsdamu. Ali, za sada su sindikati i poslodavci još prilično udaljeni u svojim predstavama: sindikat Verdi traži povećanje plata za 10,5 posto i trajanje tarifnog ugovora od 12 mjeseci za 2,5 miliona zaposlenih zbog visoke inflacije, a najmanje povećanje bi trebalo iznositi 500 eura. Poslodavci ne žele to minimalno povećanje, a nude 5 posto više plate tokom 27 mjeseci.

Pregovori manjeg sindikata EVG, s oko 230.000 zaposlenih, s predstavnicima Deutsche Bahna i drugih željezničkih preduzeća trebali bi biti održani kasnije, tek krajem aprila. Šef EVG-a Martin Burkert ne isključuje mogućnost štrajkova upozorenja za Uskrs. Ipak, sindikat je nedavno jasno dao do znanja da ima na umu interese putnika za uskrsne praznike.

Šef Verdija Frank Werneke naglasio je: „Ovaj jednodnevni štrajk u saobraćajnom sektoru trebao bi poslodavcima još jednom jasno pokazati da zaposlenici odlučno podržavaju naše zahtjeve. “O tvrdnjama poslodavaca da štrajkovi upozorenja opterećuju pregovore, Werneke kaže da je stvarno opterećenje „enormno povećanje troškova života, prije svega struje, plina i hrane, za zaposlenike u javnim službama, uključujući i one u srednjim dohodovnim grupama”.

Predsjednica Udruženja opšinskih poslodavaca Karin Welge sa svoje strane kritikuje štrajk. „Već smo se prošle godine dogovorili da ćemo se okupiti na tri runde pregovora. I zato je iznenađujuća masovnost štrajkova prije početka trećeg kruga pregovora”, rekla je, i dodala kako je ona ipak optimistična: „Ja za sada polazim od toga da je ipak moguće pronaći kompromisno rješenje.”

Šta je sve zaustavljeno?

Međunarodni i međugradski željeznički saobraćaj je zaustavljen u potpunosti, a otkazana je i velika većina regionalnih vozova. Jednako tako su u većini njemačkih saveznih pokrajina danas u garažama ostali gradski autobusi, tramvaji i podzemne željeznice. A najvećim je dijelom obustavljen i avio saobraćaj – izuzetak je aerodrom u Berlinu. Prema navodima Udruženja aerodroma ADV, oko 380.000 poslovnih i privatnih putnika nije moglo poletjeti. Na aerodromu u Münchenu su letovi bili obustavljeni još u nedjelju. I saobraćaj vodenim putevima je ili zaustavljen ili velikim dijelom ograničen. To važi kako za riječne, tako i za morske luke. Ona najveća u Hamburgu je zabranila ulazak velikim brodovima.

U štrajku su i zaposleni zaduženi za održavanje i čišćenje njemačkih autocesta. Isprva se strahovalo da će čak i tuneli morati biti zatvoreni jer se više ne mogu nadzirati, ali iz kompanije za autoceste to su negirali i pozvali se na planirane ugovore o pružanju usluga u slučaju vanrednih situacija.

Kakve posljedice će ostaviti štrajk?

Mada je ovaj štrajk upozorenja najavljen u trajanju od 0 do 24 sata u ponedjeljak, njegove će se posljedice osjećati i tokom utorka. U međugradskom saobraćaju Deutsche Bahna, na primjer, trebaće neko vrijeme dok se ICE i IC vozovi vrate na stanice na kojima bi trebali biti po voznom redu. Stoga DB upozorava da bi otkazivanja pojedinih linija moglo biti i tokom cijelog sutrašnjeg dana. A slične su posljedice štrajka moguće tokom utorka i na aerodromima. Prema navodima policije, na dan štrajka nije bilo većih ograničenja. Po svoj prilici su zaposleni koji to mogu ostali raditi od kuće, prenosi DW.

Kakav je stav njemačke javnosti?

Za razliku od uprave Deutsche Bahna, većina njemačkih građana ima razumijevanja za štrajk. Prema anketi koju je provela tamošnja agencija dpa, 55 posto ispitanika ovaj združeni štrajk smatra „opravdanim“ ili „potpuno opravdanim“, dok ga njih 38 posto smatra „neopravdanim“ ili „potpuno neopravdanim“. I to nezavisno od toga što veliki broj građana zavisi od javnog saobraćaja i njime se svakodnevno koristi.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala