MAGAZA

Ko je vještiji u prikrivanju nevjere

Loše vijesti za sve frajere koji su skloni “šaranju” u vezi. Naučnici su u svojim istraživanjima otkrili da žene mogu utvrditi je li vjerovatno da će muškarac biti nevjeran samo gledajući u njegovo lice, dok muškarci ne posjeduju sposobnosti da otkriju nevjernu ženu.

Naučnici sa Univerziteta Western Australia grupi od 1.500 ispitanika pokazali su fotografije 189 bijelaca (101 muškarca i 88 žena) koji su prije toga odgovarali na pitanje jesu li bili nevjerni svojim partnerima. Ispitanici su ta lica trebali poredati po kategorijama od 1 do 10 u zavisnosti od toga je li bilo “veoma vjerovatno” do “malo vjerovatno” da su bili nevjerni. Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Royal Society Open Science pokazuju da su i muškarci i žene tačno pogađali preljubnike, ali ne i preljubnice.

Ranija istraživanja provedena u svijetu o ovoj temi pokazuju da je 70 posto ljudi u više od 50 različitih kultura priznalo da je pokušalo oteti partnera druge osobe, a 60 posto tvrdilo je da je u tome uspjelo.

Naučnici nisu željeli samo utvrditi mogu li muškarci i žene uočiti potencijalnu nevjeru kod žena, nego i da li je moguće otkriti preljubnika pripadnika istog pola.

Naučnici su rekli kako rezultati nisu bili očekivani. Muškarci su uspijevali otkriti suparnike, no žene su bile poput sfingi i njih nisu mogli “provaliti” ni muškarci, ali ni žene. “Uzevši sve u obzir, i muškarci i žene pokazali su nadprosječnu tačnost za razotkrivanje lica muškaraca, no ne i za lica žena. Doživljaj nevjere zaista se može skrivati u licu muškarca”, napisali su naučnici.

Šta nagna ženu na sumnju da muškarac “šara”?

Prema istraživanju, to se svodi na doživljaj muškosti. No naučnici su došli do još jednog neočekivanog rezultata koji sugeriše da najviše ne šaraju najzgodniji muškarci. “Iznenađujuće je da su, iako su zgodniji muškarci rangirani kao najnevjerniji, u stvarnosti bili u razmjerno manjem broju slučajeva nevjerni”, navode naučnici.

Uprkos tim rezultatima, naučnici upozoravaju da na temelju toga ne treba donositi zaključke već na prvom susretu. “Ako se oslonimo isključivo na prve utiske kako bismo otkrili preljubnike, počinićemo velike greške”, kaže naučnik Yong Zhi Foo za AFP dodajući: “Svoje rezultate ne smijemo tumačiti tako da ih možemo primijeniti u svakodnevnim situacijama.”

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim