NEWS

Najveći štrajk u Njemačkoj u posljednjih 30 godina

U ponoć s nedjelje na ponedjeljak (27. mart) u Njemačkoj će stati gotovo sve. Vozovi neće saobraćati gotovo uopšte, od aerodroma radiće jedino onaj u Berlinu. Trebalo bi da stane i gradski prevoz u sedam od šesnaest pokrajina.

Najveći štrajk u posljednje tri decenije ostaviće milione ljudi bez uobičajenog prevoza i vjerovatno će drumovi biti krcati automobilima.

Na takav štrajk upozorenja pozvala su dva bitna sindikata, Sindikat željezničara i zaposlenih u saobraćaju (EVG) i Sindikat uslužnih djelatnosti Verdi.

Šta se traži za radnike?

Sindikati žele veće plate obzirom na poskupljenja, kao i bolje uslove rada za oko 2,7 miliona zaposlenih u javnom sektoru i saobraćajnim djelatnostima. Nova runda pregovora počinje upravo u ponedjeljak.

Verdi za javne službenike – po čijim platama se ravnaju i primanja mnogih zaposlenih na aerodromima ili u gradskom prevozu – traži 10,5 odsto više, ali tako da najmanje povećanje bude 500 evra mjesečno bruto. Odbijena je ponuda poslodavca da povećanje iznosi pet odsto u dva koraka, te da bude jednokratno isplaćeno po 2.500 evra.

Slično su sindikatu EVG ponudile Njemačke željeznice i još pedesetak željezničkih preduzeća. EVG to odbija, tražeći 12,5 odsto više plate, a najmanje 650 evra mjesečno.

Koliko će trajati štrajk?

Predsjednica udruženja opštinskih i gradskih poslodavaca Karin Velge kritikovala je ovoliki opseg štrajka: “Taj štrajk i gradskog i željezničkog, baš kao i avionskog saobraćaja je pretjeran i ne šteti samo ugledu javnog prevoza, nego i ukupnom ugledu Njemačke kao privredne lokacije koja je upućena na mobilnosti”, rekla je ona za tabloid Bild.

Čelnik sindikata Verdi, Frank Verneke, za isti list odgovara: “Bolje da se jedan dan u Njemačkoj ništa ne kreće i da se onda postigne prihvatljiva ponuda, nego da to ne uspije i da se onda borba za radnička prava protegne sedmicama gdje će građani biti još mnogo teže pogođeni.”

Jedna anketa YouGov pokazuje da 55 odsto građana podržava štrajk. Najavljeno je da će on trajati tačno jedan dan, te da se od utorka sve vraća na staro.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala