NEWS

TEMA: Da li je došao kraj jeftinim avionskim kartama?

Kako cijene karata u Evropi i šire neprestano rastu, sve se više čini da su dani jeftinih letova postali prošlost. Cijenama su pogođene što duge, što kratke linije, a cijene karata u Francuskoj skočile su za 23,6 odsto u odnosu na prošlu godinu, prema statističkim podacima tamošnjeg Ministarstva za ekološku tranziciju.

Cijene međunarodnih letova iz Velike Britanije porasle su za oko 18 odsto u odnosu na prošlu godinu, navodi se u istraživanju sajta za rezervacije putovanja Kayak.

“Postoji velika potražnja za putovanjima još od pandemije”, potvrđuje menadžer sajta Kayak u Velikoj Britaniji Evan Day.

“A ta potražnja – u kombinaciji sa rastućom inflacijom i visokim troškovima goriva – održala je visoke cijene letova”, dodaje.

Koliko cijena goriva utiče na cijenu?

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, sankcije na uvoz goriva dovele su do spiralnog rasta cijena.

“Zbog povećanja cijena nafte od 71 odsto u odnosu na prethodnu godinu, naša prosječna cijena karte porasla je za 31 odsto”, rekao je izvršni direktor avio-kompanije EasyJet Johan Lundgren za AFP.

Gorivo inače predstavlja samo oko 30 odsto troškova prevoznika.

Naglo povećanje troškova održavanja povezano sa nedostatkom određenih metala i poremećenim lancima snabdijevanja takođe je doprinijelo ovom fenomenu, kaže Marc Rochet, šef francuskih kompanija Air Caraibes i French Bee.

On takođe pominje posljedice povećanja plata u sektoru vazduhoplovstva.

Međutim, uprkos povećanju cijena i inflaciji koja takođe utiče na potrošačku korpu, nema smanjenja potražnje za letovima.

Evropa je, kao i uvijek popularna, sa mnogim destinacijama koje nude vrijednost za novac sada kada se evro stabilizovao. Ali, cijene letova od Velike Britanije do evropskih destinacija su visoke.

Ovo je djelimično posljedica očiglednog “mamurluka” od covida 19.

“Tokom pandemije, u pokušaju da izbjegnu gubitak povjerenja potrošača, mnoge avio-kompanije su odlučile da dijele kredite onima kojima su rezervacije otkazane”, kaže Justin Penny, šef avijacije u turističkoj kompaniji Flight Centre.

“Premotajte dvije godine unapred, a uprkos tome što je 2022. bila ključna za vraćanje povjerenja u putovanja, mnogi od ovih kredita su ostali nepotraženi. Ova godina je poslednja u kojoj se mnoge od tih šema zatvaraju, što znači da su pojedinci suočeni sa ultimatumom – iskoristite ga ili ćete ga izgubiti. Ovaj zahtjev je izazvao masovno povećanje potražnje za evropskim letovima koji zahtjevaju manje planiranja i uštede, što je zauzvrat dovelo do povećanja cijena u tandemu”, navodi Penny.

Kakva je potražnja za letovima?

Uprkos ublažavanju covid ograničenja i otvaranju granica prošle godine, štrajkovi i otkazi bacili su mnoga dugo očekivana putovanja u potpuni haos. Ovo je dodatno podstaklo nagomilanu želju za putovanjima.
Neki aerodromi, kao što su amsterdamski Schiphol i londonski Heatrow, uveli su ograničenja putnika kako bi smanjili uticaj nedostatka osoblja. To je primoralo avio-kompanije da prorede svoje redove vožnje.

Avio-kompanije kao što su Flibe i Flir su propale, dok se druge suočavaju sa finansijskim poteškoćama nakon dugog perioda prizemljene flote zbog covida 19. Ovo je usporilo rast, spriječilo njihov povratak u puni kapacitet i ostavilo prekomjernu potrebu za dodatnim novcem.

Ali, uz manje slobodnih mjesta u poređenju sa periodom prije pandemije, potražnja nadmašuje ponudu. A pošto rad na daljinu i dalje ostaje na snazi, poslovna putovanja nisu uspjela da se oporave – što znači veće oslanjanje na prihode sa ekonomski isplativih lokaliteta.

Kompanije Airbus i Boeing se pak, bore da isporuče nove letjelice na vrijeme što će uticati da avio-kompanije imaju manje aviona nego što se očekivalo ove godine.

Izvršni direktor Boeinga je ranije ovog mjeseca rekao da će kašnjenja u proizvodnji dovesti do oko 9.000 manje sjedišta, što bi moglo primorati avio-kompanije da dodatno smanje broj letova i rute.

Do kada će letovi ostati skupi?

Po svemu sudeći, podaci pokazuju da avio-kompanije postepeno počinju da se oporavljaju od pandemije.

Sektor vazduhoplovstva je “u veoma dobrom stanju, u punom oporavku”, kaže Pascal Fabre, specijalista za ovu oblast u finansijskoj konsultantskoj firmi AlixPartners.

U kontekstu rastućih cijena, mnoge avio-kompanije su “postigle veći promet u 2022. nego prije krize, iako je kapacitet i dalje nizak”, primjećuje on.

Ovo je slučaj kompanije AirFrance-KLM, koja je ranije ovog mjeseca objavila da je “u potpunosti nadoknadila” pomoć koju joj je francuska država dodijelila kako bi preživjela pandemiju.

“Letjeti po cijeni taksija više nije moguće”, rekao je Bišof Funkeu.

On je predvideo da će letovi biti oko 20 odsto skuplji tokom špica sezone ove godine, u poređenju sa 2022.

Međutim, mišljenja su podijeljena kada je ova tema u pitanju.

“Direktori određenih kompanija smatraju da se cijene nikada neće vratiti na staro, a drugi da će se vremenom vratiti kako se situacija bude smirivala – kako će zaista biti, vidjećemo”, kazao je Luka Popović, urednik portala EX-YU Aviation News za Euronews.

Osim toga, kako EU uvodi sve strože zakone za smanjenje emisija gasova, avio-kompanije će možda morati da ulažu i u efikasnije avione. Od njih će se takođe zahtjevati da kupuju dodatne dozvole za emisije štetnih gasova kako bi nadoknadile svoj karbonski otisak. Takvi troškovi bi takođe mogli dovesti do daljeg povećanja cijena karata.

Da li je još moguće naći jeftine letove?

Iako su cijene letova veće od uobičajenih, one su barem ostale stabilne.

“U našim podacima možemo da vidimo da su cijene letova ostale skoro iste u posljednjih šest mjeseci”, kaže menadžer sajta Kayak Evan Day.

Ipak, rane rezervacije više nisu siguran način da se obezbijedi jeftinija karta, prvenstveno zato što više da gotovo nema neizvjesnosti kada je pandemija u pitanju, pa se sve više ljudi vraća upravo na ovu tehniku rezervisanja.

Možda zvuči očigledno, ali letenje do manje zastupljenih turističkih lokacija je često jeftinije – posebno kada se uzmu u obzir smještaj i obroci. Oni koji pak, žele da odu dalje, trebalo bi da se usmjere na SAD, savjetuje Evan.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala