NEWS POZITIVA

Srednjoškolac iz Srbije primljen na devet američkih univerziteta

Među brucošima Univerziteta Brown, člana čuvene „Ivy league“ (liga bršljana) koja okuplja osam najprestižnijih američkih univerziteta, od jeseni će naći i Beograđanin Marko Obradović. Osim na Univerzitetu Brown, Marko je konkurisao na još osam američkih univerziteta: Northeastern University, Michigan University, Boston Arhitecture college, UMass Amhrest, Pratt, Wentworth Institute of technology, University of Rhode Island i Worcester Polytechnic Institute. Primljen je na svih devet univerziteta, piše Danas.

Koliko je teško upisati se na američke univerzitete?

„Upis na američke fakultete veoma je složen. Za uspeh je neophodan rezultat iz škole, rezultat SAT testa, a važno je i da ste se bavili vanškolskim aktivnostima. Uz to se za sve fakultete piše esej, čiji se kvalitet takođe procenjuje. Za uspeh je važno sve, a možda najviše sama ličnost kandidata, da u ogromnom broju dece koja konkurišu prepoznaju baš vas i da u vama vide nešto drugačije i posebno“, objasnio je Marko za Danas.

Brown je, inače, bio Markov prvi izbor još od 14. godine, a njegov uspjeh čini se još značajnijim ako se ima u vidu kolika je konkurencija za studije na ovoj visokoškolskoj ustanovi. „Ove godine na Braunu je konkurisalo 51.302 studenta. Primljeno je pet odsto od prijavljenih kandidata. Od tog broja samo 10 odsto su internacionalni studenti, kojih je najviše iz Azije, Velike Britanije, Kanade i Singapura“, kaže Marko.

To što je od šest fakulteta na kojima je konkurisao dobio najveće akademske stipendije za njega je bilo iznenađenje. „One se različito zovu, ali spadaju u stipendije koje se dodeljuju studentima na osnovu njihovih akademskih postignuća. Izabrao sam da studiram na Brownu koji je bio moj prvi izbor. To je, što bi Amerikanci rekli, “my dream school”. Studiraću arhitekturu koja me interesuje od najmlađeg uzrasta“, ističe Marko.

Koliko studenata iz Srbije je postiglo sličan uspjeh?

Trenutno se na Univerzitetu Brown nalaze samo tri studenata iz Srbije. Na prvoj godini je mladić koji se upisao poslije završene Matematičke gimnazije, na drugoj godini je Markov brat Aleksa koji studira inženjerstvo, a na trećoj godini je mladić iz Beograda koji je dio vaterpolo ekipe fakulteta. Inače, Markov brat Aleksa prije dvije godine primljen je na svih 14 univerziteta u SAD i Velikoj Britaniji na koje je prijavio.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala