MAGAZA

Koje namirnice imaju najjača antibakterijska svojstva

Prehrana igra važnu ulogu za ublažavanje simptoma bolesti prehlade i gripe ili radi njihove prevencije i jačanja otpornosti na virusne bolesti. Pravilnim namirnicama činimo organizam otpornijim i spremnijim za borbu protiv infekcija, bakterija i virusa.

Ove namirnice imaju najjača antibakterijska svojstva:

Bijeli luk

Ne samo da ubija bakterije nego je efikasan i kod virusnih i gljivičnih infekcija zahvaljujući fitohemikalijama, prvenstveno sastojku alicinu koji ima svojstva slična penicilinu. Bijeli luk je najbolji kada se jede, jer tako može djelovati na sve unutrašnje sisteme. Ako ga koristite u ljekovite svrhe, važno je paziti na njegovo porijeklo i način uzgoja. Za terapijsko djelovanje potrebno je pojesti 1-2 čena bijelog luka dnevno. Osim što djeluje kao antibiotik, ima i svojstva prebiotika, tj. pomaže rastu zdrave crijevne flore i dobrih bakterija.

Manuka med

Med biljke manuke, koja raste na Novom Zelandu, pokazao je izuzetna antibakterijska i antimikrobna svojstva. Suzbija bakterije koje uzrokuju kožne infekcije, a pomaže i u zarastanju rana. Neka istraživanja pokazuju da je efikasan protiv želudačne infekcije bakterijom Helicobacter pilori, čak i onda kad je kura antibioticima nedjelotvorna. Efikasno djeluje i protiv upornih bakterijskih infekcija grla i disajnih puteva. Svoje djelovanje ova vrsta meda ima zahvaljujući sastojcima koje sadrži. Jedan je vodonik peroksid koji ima poznato antiseptično djelovanje te aktivnom sastojku metilglioksalu koji ima snažno antibakterijsko svojstvo.

Đumbir

Zahvaljujući bioaktivnim komponentama gingerol, shogaolima i zigeronima, đumbir ima protivupalno, antioksidacijsko i antibakterijsko djelovanje. U Japanu se đumbir često poslužuje uz suši kako bi se, između ostalog, spriječilo trovanje hranom, tj. sirovom ribom. Istraživanja su pokazala da aktivne materije iz đumbira ubijaju patogene bakterije kao što su salmonela, Listeria i Campilobacter. Najjače djelovanje imaju sirovi i ukiseljeni đumbir. No, osobe koje uzimaju sintetičke lijekove za razrjeđivanje krvi trebaju biti oprezne jer i sam đumbir ima to svojstvo.

Kurkuma

Indijski začin žute boje ljudskom organizmu pruža višestruku zaštitu. Osim što se bori protiv infekcija, povoljno djeluje i protiv ozbiljnih bolesti poput karcinoma. Aktivna supstanca kurkumin pokazala se dobrim saveznikom u borbi protiv multiple skleroze koja u osnovi ima upalu, ali i Alzheimerove bolesti. Istraživanja su pokazala da žuti prah odlično djeluje protiv bakterije Helicobacter pilori koja je uzročnik čira na želucu, a pomaže i u oporavku oštećene želudačne sluzokože. U terapeutske svrhe kurkumu je najbolje uzimati u obliku ekstrakta, ali je i svakodnevno dodavati hrani tokom kuhanja, u preventivne svrhe.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim