NEWS

Slučaj Kongo: Hrvati osumnjičeni za trgovinu djecom pušteni da se brane sa slobode

Četiri hrvatska para, koja su početkom decembra uhapšena zbog sumnje na trgovinu djecom u Zambiji, puštena su da se brane sa slobode do suđenja, nakon što je nadležni sud utvrdio da su ispunjeni uslovi za puštanja iz pritvora.

Koji su bili uslovi za puštanje iz pritvora?

Njihov branitelj Kelvin Silwimba uložio je zahtjev da se optužene Hrvate pusti da se brane sa slobode uz kauciju. Državni tužitelj Francis Mulenga protivio se tome tvrdeći da postoji opasnost da pobjegnu. Međutim, nakon što je saslušao tri svjedokinje, sud je odlučio da se Hrvati mogu braniti sa slobode nakon što ispune tražene uslove. Saslušane su recepcionarka i još jedna radnica hotela u Ndoli u kojem su Hrvati odsjeli i govorile o njihovu ponašanju u hotelu i odnosu prema djeci. Treća je svjedokinja bila službenica imigracijske službe na aerodromu u Ndoli, mjestu hapšenja, koja je sudu iznijela što se tamo zbivalo. Nakon njihovog saslušanja, sud u Ndoli odobrio im je da brane sa slobode nakon što svaki optuženi položi garanciju u protivvrijednosti 1.000 eura. Oduzeti su im pasoši i do kraja postupka ne smiju da napuste Zambiju, gdje su morali regulisati boravište i pronaći 16 ljudi koji će za njih garantovati. Sljedeće ročište na suđenju zakazano je za 6. februara.

Za šta se terete osumnjičeni?

Policija je dobila dojavu da je 6. decembra troje bijelaca s četvero djece kongoanskog porijekla rezervisalo sobe u jednom pansionu u Kansenshiju u Ndoli. Imigracijski službenici uz pomoć policije pratili su osumnjičene. Dan poslije, 7. decembra u 12 sati imigracijski službenici na međunarodnom aerodromu Simon Mwansa Kapwepwe presreli su i uhapsili četiri para hrvatskog porijekla, zajedno s djecom. Oni su uhapšeni zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o usvajanju maloljetne djece iz DR Konga. Svi osumnjičeni izjasnili su se da nisu krivu.

Šta kažu evropske institucije?

Na dnevni red plenarne sjednice Evropskog parlamenta u februaru uvrštena je, naime, izjava Evropske komisije o prekograničnim usvajanjima i potrebi veće transparentnosti i snažnije međunarodne saradnje u tim postupcima, a raspravu je inicirao hrvatski zastupnik Ladislav Ilčić. Evropskom parlamentu Ilčić predlaže donošenje rezolucije o međudržavnom posvojenju, za šta, kaže, ima podršku svojih Evropskih konzervativaca i reformista (ECR), ali i većine ostalih klubova. „Posvojenje djeteta plemenit je čin, no da bi prije svega djeca, a onda i posvojitelji, bili zaštićeni, moramo stati na kraj organiziranom kriminalu i zakrpati rupe u sustavu koje kriminalci koriste za trgovinu djecom. Zato sam inicirao ovu rezoluciju, koja je u kratkom roku dobila veliku potporu zastupnika i vodstava političkih grupacija“, rekao je Ilčić za Večernji list. Rezolucijom bi se, prema njegovu prijedlogu, članice EU pozvalo da privremeno ili trajno obustave usvajanja iz DR Konga i drugih zemalja s raširenom praksom trgovanja djecom dok se ne uspostave mehanizmi koji će omogućiti sprečavanje takve prakse, a potencijalnim usvojiteljima pružiti efikasan i provjeren postupak posvojenja. U prijedlogu o kojem će se zastupnici izjasniti nakon što Komisija da svoje viđenje, upozorava se kako se u tim postupcima vrti velik novac, a to vodi u opasnost da agencije za usvajanje svoje finansijske interese stave ispred interesa djece, posebno kad se zna da većina takvih usvajanja ide iz nerazvijenih i siromašnih zemalja, s plodnim tlom za korupciju, krađu i trgovanje djecom, piše Večernji list.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala