NEWS

Četiri hrvatska para uhapšena u Zambiji

Osam Hrvata već 16. dan nalaze se u pritvoru u Zambiji, nakon što su 7. decembra uhapšeni zbog sumnje na trgovinu ljudima, potvrdilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova za Jutarnji list. Kako prijatelji uhapšenih nesluženo navode za ovaj list, parovi su otišli kako bi usvojili djecu iz Konga.

Zašto postoji sumnja na trgovinu ljudima?

Policija je dobila dojavu da je 6. decembra troje bijelaca s četvero djece kongoanskog porijekla rezervisalo sobe u pansionu Fiesta u četvrti Kansenshiju u Ndoli. Imigracijski službenici su uz pomoć policije pratili osumnjičene te su dan poslije, 7. decembra u 12 sati na međunarodnom aerodromu Simon Mwansa Kapwepwe presreli i uhapsili četiri para iz Hrvatske, zajedno s djecom koja su odvedena u ustanovu za socijalno zbrinjavanje. Jedno dijete staro je godinu i tri mjeseca, a ostalo troje imaju po tri godine. Zambijski mediji prenijeli su izjavu policijskog zapovjednika pokrajine Copperbelt, Peacewella Mweembu koji je rekao da dokumenti o usvajanju koje su izdale kongoanske vlasti izgledaju kao da su falsifikovani. Zato u saradnji s kolegama iz Konga provjeravaju autentičnost dokumentacije o usvajanju.

Ko su uhapšeni Hrvati?

Kako je naveo policijski zapovjednik pokrajine Mweembu, a prenio portal mwebantu.com, među uhapšenima se nalaze „hrvatski državljani 44-godišnji Damir Magić i njegova supruga Nadica Magić (45 godina), koji su bili sa svojim navodno usvojenim djetetom Beatrice Magić (prezime novih roditelja) starom 1 godinu i 3 mjeseca iz DR Konga, Subošić Zoran (52 godine) i njegova supruga Azra Imamović Subošić (41 godinu), oboje hrvatski državljani, sa svojim navodno usvojenim djetetom Mariellom Kalinde Imamović Subošić starom 3 godine iz DR Konga, Ladislav Peršić (42 godine) sa suprugom Aleksandrom Peršić (40 godina), hrvatski državljani, s navodno usvojenim djetetom Konaom Asnate Peršić starom 3 godine i Noa Kraljević (45 godina) sa suprugom Ivonom Kraljević (36 godina), hrvatski državljani, s njihovim navodnim usvojenim djetetom Jeanom Val Kraljevićem starim 3 godine iz DR Konga”. Među uhapšenima se nalazi i gitarista popularnog hrvatskog benda Hladno pivo, kao i poznati hrvatski aktivista za ljudska prava.

Šta kažu iz hrvatskog Ministarstva?

Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i evropskih poslova izjavili su kako su uhapšeni hrvatski državljani još uvijek u pritvoru, da se provodi istraga, te da još uvijek ni za šta nisu optuženi. „Izvidi su u tijeku i očekuju se odluke zambijskih vlasti. Provjerava se legalnost postupka posvojenja“, potvrdili su iz Ministarstva za Jutarnji. Oni su dodali i da im je Ambasada Hrvatske na raspolaganju te da im pruža svu potrebnu konzularnu pomoć.

Zašto se hrvatski državljani odlučuju na usvajanje djece iz Afrike?

Riječka muzičarka Nikolina Tomljanović i njen suprug, profesor Jakob Patekar, nakon šest godina ‘borbe’ sa hrvatskim sistemom, 2018. godine usvojili su djevojčicu iz Afrike. Oni su se, kako navode za portal 24sata.hr, odlučili na ovaj korak jer i nakon dugogodišnje borbe, niza razgovora, psiholoških testova, procjena uslova, radionica, predavanja i edukaciju kako bi se kvalifikovali za roditeljstvo nisu uspjeli usvojiti dijete u Hrvatskoj. „Kada smo ušli u registar posvojitelja obratili smo se svim centrima, njih više od stotinu, kontaktirali ih, nerijetko nailazeći na zaista neljubazne i neraspoložene djelatnike. Sjećam se da sam si na jedan papir zapisivala koji Centar smijem, a koji ne smijem opet povremeno nazvati. Riječi: “Ne morate nas više zvati, imamo vas u registru” uz još negativan ton, nisu zvučale optimistično. Rijetko bi dobili toplu riječ ljubazne osobe koja bi nam zaželjela sreću i olakšala situaciju. Samo jednom u posljednjih 6 godina dobili smo poziv i bili blizu posvajanja sestrica, no gospođa u Centru nije nas ni nazvala da nam kaže da ipak nećemo biti njihovi roditelji“, izjavila je Nikolina Tomljanović za 24sata.hr.

Dvije godine ranije, 2016., i hrvatski par Kovač usvojio je dijete iz Afrike nakon što su se u Hrvatskoj susreli sa problemima tokom procesa usvajanja. „Htjeli smo posvojiti malo dijete i još smo uvijek upisani na listu posvajatelja u Hrvatskoj jer je kod nas, ali i u ostalim zemljama EU-a jako malo male djece koje se može posvojiti, a puno parova koji ih ne mogu imati“, ispričali su supružnici Kovač za Tportal.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala