MAGAZA

Savjet stručnjaka kako što duže čuvati skuhanu hranu

Ako su inflacija i rast cijena namirnica imali neku pozitivnu stranu to je da su potaknuli mnoge da pažljivije postupaju s hranom i smanje bacanje. Ali kada je riječ o čuvanju ostataka hrane nameću se i pitanja kako i koliko dugo čuvati skuhanu hranu kako bi bila sigurna za konzumaciju. Evo šta kažu stručnjaci.

Sve dok slijedite postupke sigurnog rukovanja hranom, vaša će hrana vjerovatno biti u redu.

“Samo zato što su te lazanje koje ste večeras poslužili stajale na pultu sat ili dva, ne znači da se ne mogu poslužiti i narednih dana”, kaže Roger Sitrin, vodeći instruktor rekreacijskih kuhara na Institutu za kulinarsko obrazovanje.

“Hrana koja se nalazi u opasnoj zoni — od 5 do 60 stepeni — ima najbolje okruženje za rast i razmnožavanje patogena koji se prenose hranom, zato izbjegavajte ostavljati hranu u tom temperaturnom rasponu što je više moguće. Ali, to ne znači ćete se sigurno razboljeti, samo postoji bolja šansa.”

Osim toga, koristite svoja čula: vid, miris i okus.

 “Gledajte postoji li očito kvarenje hrane poput plijesni ili promjene boje”, kazao je Sitrin za Yahoo Life. “Onda je pomirišite. Miriše li još uvijek ukusno? Postoji li jak neugodan miris? Ovako naša čula mirisa i vida obavještavaju naš mozak o tome šta je dobro za jelo. Konačno, ako prođe test vida i mirisa, probajte test okusa.”

Zatim, pratite kalendar, pazite da označite datum na posudi za pohranu. “Generalno se ostaci mogu čuvati najviše tri do četiri dana nakon kuhanja… ako ih pravilno čuvate”, kaže Trevor Craig, stručnjak za hranu i korporativni direktor tehničke obuke i savjetovanja u Microbac Laboratories.

To ne znači da ne možete kupiti malo dodatnog vremena: učinite to zamrzavanjem ostataka hrane.

“Ako ih želite duže čuvati, uvijek ih možete zamrznuti nakon kuhanja – ne nakon 3-4 dana čuvanja – i pojesti ih malo kasnije”, kaže Craig.

“Kad pohranjujete hranu, koristite posude koji su hermetički zatvorene kako biste je dodatno zaštitili i posude sigurne za toplotu, ako ih planirate koristiti za podgrijavanje”, kaže Craig.

“Takođe, ohladite hranu prije zatvaranja jer će zatvorena topla hrana vjerovatno skupljati vlagu koja neće pomoći u čuvanju svježine.”

Važno je i kako ćete podgrijati ostatke nakon što su pohranjeni.

“Držite hranu izvan sobne temperature što je više moguće jer će zagrijavanje i hlađenje proizvoda ubrzati rast bakterija. Iako će dovoljno dugo zagrijavanje hrane ubiti bakterije, to ne znači da će uništiti toksine koje ostavljaju neke bakterije koje mogu biti uzročnici bolesti koje se prenose hranom “, kaže Craig.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim