NEWS

Šef Wagnera najavio povlačenje iz Bahmuta

Jevgenij Prigožin, šef privatne vojne kompanije Wagner, zapretio je da će povući njegove borce iz Bahmuta 10. maja zbog nedostatka municije.

“Izjavljujem u ime boraca i komande Wagner, da ćemo 10. maja 2023. godine biti prinuđeni da prepustimo položaje u Bahmutu jedinicama Ministarstva odbrane i povučemo ostatke snaga u pozadinske logore, gdje ćemo lizati svoje rane”, rekao je Prigožin u izjavi.

“Povlačim Wagnerove jedinice iz Bahmuta jer su u nedostatku streljiva osuđene na besmislen nestanak”, poručio je.

Šta je rekao šef Wagnera?

Wagner je od prošlog ljeta predvodio ruske pokušaje zauzimanja Bahmuta, u najdužoj i najkrvavijoj bitki u ratu u Ukrajini. Nije jasno može li se Prigožinova izjava uzeti zdravo za gotovo budući da je u prošlosti često objavljivao impulsivne komentare.

Tek prošle sedmice povukao je jednu izjavu za koju je rekao da je dao iz “šale”.

Njegova zadnja izjava slijedi nakon videa punog psovki u kojem okružen desecima leševa za koje je rekao da su Wagnerovi borci, viče i psuje ministru obrane Sergeju Šojguu i načelniku Glavnog stožera Valeriju Gerasimovu.

“Imamo 70 posto manjka streljiva. Šojgu! Gerasimov! Gdje je*eno streljivo?” vikao je u kameru. Odgovorni će ići k vragu”, vikao je Prigožin, prije nego što je rekao da bi Wagnerovi gubici bili pet puta manji da je bio adekvatno snabdijeven.

Rekao je da su oni krivi za Wagnerove gubitke jer im je nedostajalo streljiva. “Ovo su Wagnerovi momci koji su danas umrli. Krv je još svježa”, rekao je Prigožin, pokazujući na leševe oko sebe. “Došli su ovdje kao dobrovoljci i ginu da bi se vi mogli debljati u svojim kancelarijama.”

Koja je pozadina Prigožinove svađe s Rusima?

Prigožin se počeo javno svađati sa zapovjednicima odbrane prošle godine optužujući ih za nesposobnost i namjerno uskraćivanje streljiva zbog osobnog animoziteta prema njemu.

Proteklih sedmica Prigožin se suzdržao od javnih napada na Šojgua, ali je nastavio sugerisati da je namjerno uskraćivanje streljiva povećalo Wagnerove gubitke.

Prigožin se osvrnuo i na potencijalnu upotrebu nuklearnog oružja kao odmazdu za napad dronovima na Kremlj. Podsjetimo, Kremlj je u četvrtak objavio kako su Ukrajinci pokušali izvršiti atentat na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Nakon incidenta, neki ruski dužnosnici su predložili upotrebu nuklearnog oružja za odmazdu protiv Ukrajine. Vjačeslav Volodin, predsjedavajući ruske Državne dume, napisao je na Telegramu da će napad na Kremlj “zahtijevati upotrebu oružja sposobnog da zaustavi i uništi” Ukrajinu.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala