NEWS

Evropljani sve više povlače ušteđevinu iz banaka

Građani u Evropi sve češće povlače štednju iz banaka tražeći bolju opciju za ušteđevinu dok se banke tome opiru kako bi zadržale depozite. Od početka godine traje fenomen “bank walk” – spor, ali značajan odljev gotovine klijenata.

Banke nisu gubile vrijeme kad su se kamatne stope prošle godine prenule iz gotovo 15-godišnjeg sna te su odmah počele naplaćivati više za zajmove, ali većina je odugovlačila s povećanjem kamata na depozite milionima svojih klijenata. Time se mnogim velikim bankama dobit povećala iznad očekivanja mnogih analitičara, što je štediše učinilo nezadovoljnima otvarajući tako nova pitanja o dugoročnoj stabilnosti sektora.

Kakvo je stanje u evropskim bankama?

U Velikoj Britaniji su klijenti NatWesta povukli 11,1 milijardu funti u prva tri mjeseca ove godine. Depoziti HSBC-a, isključujući jednokratne priljeve, pali su za 10 milijardi dolara, dok su Barclays i Lloyds Banking Group zabilježili pad depozita od pet milijardi odnosno 2,2 milijarde funti.

U Njemačkoj su podaci Bundesbanka pokazali da su depoziti domaćinstava pali za gotovo osam posto u odnosu na godinu ranije. Deutsche Bank, najveća banka u toj zemlji, djelomično je pripisao vlastiti pad od 4,7 posto u prvom tromjesečju strahovima od širenja bankovne krize koja je započela u SAD-u i Švicarskoj.

Jedina evropski velika banka kojoj rastu depoziti

Glavni financijski direktor Deutsche Banka James von Moltke zaključio je, međutim, da je veća konkurencija među “nekim cjenovno osjetljivim depozitima koji su povučeni iz banke” i nekim klijentima koji su se prebacili na alternative s višim prinosima, poput fondova tržišta novca, takođe odigrala ulogu.

Francuski BNP Paribas takođe je izvijestio o skromnom padu depozita u prvom tromjesečju, dok je španjolski Santander jedini evropski “teškaš” koji je izvijestio o rastu od šest posto u istom periodu.

Neki zakonodavci krititikovali su banke zbog neusklađenosti između onoga što naplaćuju zajmoprimcima i kamatnih stopa koje se nude štedišama.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala