NEWS

Radi sprječavanja požara u šumama u Austriji pušačima prijete drakonske kazne

Svake godine u Austriji izbijaju požari u šumama, a ljeti su posebno česti, s katastrofalnim posljedicama. Često su uzrok tih požara otvoreni plamenovi i nemarno odbačene cigarete. Problem je u tome što često cigarete tinjaju neprimijećene i tako uzrokuju požare, tako da brojni austrijski okruzi sada prijete drakonskim kaznama.

Na primjer, pet dana je buktala vatra u avgustu 2018. godine na planinarskoj stazi Echernweg u Hallstattu (opština Gmunden). Okidač je bio upravo jedna cigareta. Helikopteri vojske bili su u stalnoj akciji uz lokalne vatrogasce. Trošak prehrane za angažovane snage iznosio je 7.000 evra, helikopteri su koštali 22.000 evra, a angažman 12 vatrogasnih jedinica 158.500 evra. Opština je platila ogromne troškove.

Sada vlasti žele kazniti nepažnju pri pušenju visokim kaznama. U gotovo svim okruzima Gornje Austrije već je na snazi stroga zabrana pušenja radi sprječavanja požara u šumama.

Na primjer, okrug Linz-Land već je objavio naredbu na svojoj web stranici. Jasno se prijeti kaznama do 7.270 evra i četiri sedmice zatvora, a u posebno teškim slučajevima mogu se izreći obje kazne.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala