MAGAZA

Vatrogasci upozoravaju – ne ostavljajte flašu vode u autu na vrelini

Tokom ljetnih dana, vozači često drže flašu vode u kolima. Ipak, da li ste znali da obična flaša vode može biti opasna po život?

Ovu opasnost pojasnili su vatrogasci. Naime, flaša puna vode može da pojača sunčevu svjetlost i u najgorem slučaju da izazove požar. Američki vatrogasci su snimili video u kojem upozoravaju vozače upravo na tu neželjenu i opasnu situaciju. U njemu su prikazali kako se list papira može zapaliti i upozorili da se isto može desiti i sa drugim zapaljivim materijalima.

Vatrogasci ističu da ukoliko automobil na suncu provede dva i po sata bez uključenog klima uređaja, unutrašnja temperatura može biti 88 odsto viša od spoljašnje.

Pored problema sa vatrom, treba napomenuti i da nepravilno postavljena flaša u automobilu može predstavljati opasnost za vozača i njegove putnike. Kako piše Auto Klub, ukoliko automobil vozi brzinom od 60 km/h i naglo zakoči, flaša od jednog litra bi imala snagu od 60 kilograma, kao projektil.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim