NEWS

Procurili tajni dokumenti iz Pentagona: Šta je sve otkriveno o ratu u Ukrajini

Nova serija povjerljivih dokumenata u kojima se detaljno opisuju tajni detalji američkih nacionalnih bezbjednosnih interesa od Ukrajine preko Bliskog istoka do Kine, pojavila se na društvenim mrežama, što je dodatno uznemirilo Pentagon i doprinijelo previranjima u kojima se našla Bidenova administracija.

Prema pisanju lista The New York Times, analitičari upućeni u razmjere curenja povjerljivih informacija kažu da je po svemu sudeći objavljeno više od 100 dokumenata, što bi, u zavisnosti od stepena tajnosti, moglo da bude veoma štetno.

Šta je otkriveno o ratu u objavljenim dokumentima?

Curenje tajnih dokumenata Pentagona, koji su postavljeni na društvene mreže prošle sedmice, bacilo je novo svjetlo na rat u Ukrajini, pokazujući koliko duboko je SAD probio u ruske vojne i obavještajne službe, ali se otkrilo i da je Washington špijunirao neke od svojih najbližih saveznika, kao i neprijatelje.

Dokumenti koji su procurili daju sumornu procjenu snage moskovske ratne mašinerije, ali sugeriraju i da je ukrajinska vojska u teškom stanju, piše The New York Times. Obavještajni podaci pokazuju da je SAD, po svoj prilici, špijunirao ukrajinske vojne i političke lidere, kao i još neke važne američke saveznike, uključujući Izrael i Južnu Koreju.

Ono što je naročito interesantno tiče se prisluškivanja ukrajinskih zvaničnika. Naime, CNN je analizirao 53 objavljena dokumenta te su naveli kako su sve komunikacije vezane za period od sredine februara do početka marta. “Jedan dokument otkriva da su Sjedinjene Američke Države špijunirale Zelenskog. To nije iznenađujuće, ali ukrajinski zvaničnici su duboko frustrirani zbog informacija”, piše CNN. U izvještaju američkih obavještajnih službi navodi se da je Zelenski krajem februara predložio udar na rusku infrastrukturu u oblasti Rostova te je naglasio kako bi se napad izveo bespilotnim letjelicama. “Ovi podaci objašnjavaju komentare američkih zvaničnika da ne žele dati Ukrajini raketne sisteme dugog dometa zbog straha da će ih Kijev iskoristiti za napade unutar Rusije”, piše američki medij.

U podacima se otkriva, između ostalog, da je Ukrajina blizu tome da izgubi ključnu bitku u ratu, da ruska vojska “ostaje bez pogona”, da nema dovoljno opreme, da paravojna grupa Wagner ima uticaj u cijelom svijetu, a ne samo u Ukrajini.

Dokumenti otkrivaju i da je ruskim vojnicima obećan bonus ako oštete ili unište tenkove NATO-a u Ukrajini, navodi The New York Times.

Što se tiče Izraela, izvještaj američkih obavještajnih službi navodi i da je obavještajna služba ove države Mossad ohrabrivala proteste protiv nove vlade zemlje, što je Izrael kasnije demantovao. “Mossad i njegovi visoki zvaničnici ne ohrabruju zvaničnike da se pridruže demonstracijama protiv vlade ili bilo kakvim sličnim aktivnostima. Mossad i njegovi zvaničnici uopšte se nisu bavili pitanjem demonstracija i posvećeni su vrijednosti služenja državi koja je vodila Mossad od njegovo osnivanja”, saopšteno je.

Kakve posljedice bi objavljivanje ovih dokumenata moglo imati?

Michael Mulroy, bivši visoki zvaničnik Pentagona, rekao je da curenje povjerljivih dokumenata predstavlja značajno narušavanje bezbjednosti koje bi moglo da ometa ukrajinsko vojno planiranje. “Pošto su mnogi dokumenti fotografisani, čini se da je to bilo namjerno curenje od strane nekoga ko je želio da našteti naporima Ukrajine, SAD i NATO”, rekao je Malroj.

Jedan bezbjednosni analitičar je opisao ono što je objavljeno do sada tek kao “vrh ledenog brijega”, a visoki zvaničnici američke nacionalne bezbjednosti izrazili su zabrinutost da li su objavljene informacije jedine informacije koje su se našle u pogrešnim rukama.

Je li moguće da je riječ o krivotvorenim dokumentima?

Dvojica američkih dužnosnika rekla su Reutersu kako ne isključuju mogućnost da su dokumenti krivotvoreni kako bi se zavelo istražitelje ili kako bi se širilo lažne informacije na štetu SAD-a. Reuters navodi da nije potvrdio autentičnost dokumenata, no čini se da su neki podaci o procjeni žrtava na ratištu u Ukrajini promijenjeni kako bi se minimalizirao broj ruskih žrtava. Američke obavještajne agencije i vojska ispituju koliko se često interno razmjenjuju osjetljivi dokumenti te razmatraju moguće motive curenja koje bi imao američki dužnosnik ili grupa.

Može li Washington čuvati svoje tajne?

Otkrivanje tajni već je zakomplikovalo odnose s nekim zemljama saveznicama, otvarajući pitanja o tome da li SAD može čuvati svoje tajne. Jedan visoki američki zvaničnik nazvao je curenje “velikim obavještajnim probojem”, a Federalni istražni biro (FBI) je počeo istragu i pokušaće doći do izvora curenja, rekli su zvaničnici.

Sjedinjene Američke Države tragaju za osobom koja je odgovorna za nedavno curenje tajnih vojnih i obavještajnih podataka, a zapadni sigurnosni stručnjaci i američki zvaničnici smatraju da je u pitanju neko iz SAD-a. “Istraga je fokusirana na pretpostavku da su dokumenti procurili iz SAD-a, pošto su mnogi objavljeni dokumenti bili samo u američkim rukama”, rekao je za Reuters bivši visoki zvaničnik Pentagona Michael Mulroy.

Američki dužnosnici rekli su da istraga koja je još u ranoj fazi ne isključuje mogućnost da su proruski elementi povezani s curenjem dokumenta, koje se smatra najozbiljnijim sigurnosnim propustom od 2013. kad je na WikiLeaksu objavljeno više od 700 hiljada dokumenata.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala