MAGAZA

Koju hranu nikada ne trebate podgrijavati

Nakon velikih obroka, obično nam ostane hrana koju je šteta baciti. Premda je divno kad ne morate da kuhate jer vam je ostalo viška hrane, ponekad ostatke ne bi trebalo da jedete – posebno ne podgrijane.

Dok neku hranu možete jesti podgrijanu kao i svježe skuhanu, postoje i situacije kad ćete rizikovati trovanje hranom. Do trovanja obično dolazi zbog bakterija koje su vam zarazile hranu.

Namirnice koje ne bi trebalo da podgrijavate, jer predstavljaju prijetnju vašem zdravlju su:

– kuhano meso ili hrana koja sadrži meso, poput pite s mesom ili lazanja,

– umaci koji sadrže pavlaku ili mlijeko ,

– plodovi mora uključujući i sve što sadrži ikakve tragove riba poput variva i umaka,

 – kuhana riža ili tjestenina,

– hrana koja sadrži jaja, orašaste plodove i druge namirnice bogate bjelančevinama poput omleta, ili proizvoda bogatih sojom.

Jednom kad ste gotovi s kuvanjem i ostalo vam je hrane, zapamtite da je veoma važno da se hrana u potpunosti ohladi prije nego što je stavite u frižider. Naime, ako tople namirnice stavite u frižider, samo ćete povisiti temperaturu frižidera i stvoriti od njega savršen inkubator za širenje bakterija, koje će se tad “razbježati” po svoj prisutnoj hrani. Dakle, prekrijte hranu, ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi (ne duže od četiri sata) i nakon toga je smjestite u frižider.

Ono što možete podgrijati, bitno je da temeljno zagrijete. Većina pri zagrijavanju koristi mikrotalasnu rernu, ali problem koji se javlja u tom slučaju jeste da nećete hranu ravnomjerno zagrijati, pa će ostati prostora na kojima mogu bujati bakterije. Zato je vrlo važno da ako koristite mikrotalasnu (ili običnu rernu), u nekom trenutku izvadite hranu, dobro je promiješate i vratite nazad.

Hrana s kojom bi ljudi posebno trebalo da budu oprezni jeste riža. Zanimljivo je da ona sadrži bakterije koje, iako se uništavaju grijanjem, mogu stvoriti spore koje ne samo da su otrovne nego su i otporne na visoku temperaturu. Svejedno, možete podgrijati rižu, ali samo ako je – čim se ohladila – stavljena na hladno mjesto, piše BBC.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim