NEWS

Nova uredba ministarstva rada donosi velike promjene u AMS-u

Ministar rada Martin Kocher (ÖVP) najavio je novu uredbu koja će donijeti značajne promjene u Austrijskoj službi za zapošljavanje (AMS). Prema novim mjerama, očekuje se pojačanje kontrola i uvođenje sankcija s ciljem bržeg zapošljavanja nezaposlenih osoba s malim dodatnim prihodima iznad graničnog dohodovnog praga, prenosi APA.

Ministarstvo rada izvijestilo je da će firme koje zapošljavaju veći broj maloljetnih nezaposlenih osoba biti podvrgnute strožim kontrolama.

“Zbog kontinuiranog nedostatka radne snage i kvalifikovanih radnika te visoke stope otvorenih radnih mjesta, AMS će intenzivirati zapošljavanje nezaposlenih osoba na radna mjesta koja su obuhvaćena punim osiguranjem i učiniti tu mjeru još obavezujućom u budućnosti”, objasnio je ministar rada Kocher.

Takođe, upozorava se da će se olakšati ukidanje naknade za nezaposlene.

Osobe zaposlene na Geringfügig ugovorima (ugovorima o radu na pola radnog vremena) koje primaju naknadu za nezaposlene biće poticane da prvo pokušaju pronaći redovno zaposlenje u firmi u kojoj trenutno rade najviše 10 sati sedmično. Oni koji budu “neaktivni” ili ne izraze “nevjerovatne reakcije” na ponuđeno radno mjesto mogli bi izgubiti pravo na naknadu za nezaposlene.

Nova uredba takođe predviđa da će grubo kršenje obaveza, poput nepodnošenja zahtjeva/prijave ili odbijanja razumne ponude za posao ili obuku, rezultovati bržim blokiranjem naknada za nezaposlene, prenosi APA.

Osim toga, nezaposlene osobe ubuduće će morati biti dostupne AMS-u čak i tokom perioda kad ne primaju naknadu (Sperrzeit).

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala