MAGAZA

Tokom izgradnje nove metro linije u Beču pronađeni misteriozni fosili

Izgradnja metroa pružila je geolozima Prirodnjačkog muzeja (NHM) u Beču neočekivani uvid u geološku prošlost koja je dokumentovana u brojnim bušotinama, saopštile su vlasti austrijske prijestolnice.

Radna grupa koju predvodi prof. dr. Mathias Harzhauser, direktor Geološko-paleontološkog odjela NHM, ukazala je na silne naslage gline koje je prije 11 miliona godina nataložilo ogromno more.

Takozvano Panonsko more prekrivalo je cijeli Panonski bazen i prostiralo se od današnje Češke do Srbije. Beč je bio na zapadnoj obali mora. Brojne fosilne školjke dagnji i puževa omogućavaju detaljnu rekonstrukciju staništa ovog neobičnog mora koje je postojalo duže od pet miliona godina.

Međutim, dugi dijelovi u bušotinama, u kojima su fosili potpuno nedostajali, otežali su geolozima. Umjesto fosila otkrili su male cijevi, duge samo nekoliko milimetara. Mikroskop je pokazao da su cijevi sastavljene od, kako su obrazložili, sićušnih sfera napravljenih od minerala pirita, a takve strukture su ranije bile nepoznate.

Centar za istraživanje sistema Zemlje na Univerzitetu u Hamburgu je opsežno analizirao zagonetne strukture i otkrio da su kugle uzrokovane mikroorganizmima koji su se hranili metanom.

“Cijevaste strukture su se vjerovatno formirale duž sićušnih kanala koje je gas gurao kroz blato”, izjavio je predvodnik studije iz hamburškog centra dr. Zhiyong Lin, a sam metan je ranije formirala druga grupa mikroorganizama.

Metan je jedan od najjačih i najopasnijih stakleničkih gasova. Danas, osim ugljendioksida, klimatske promjene prvenstveno uzrokuje metan iz stočarstva i rižinih polja. Dok u atmosferi mutira u “ubicu klime”, za mikroorganizme u morskom mulju i na morskom dnu predstavlja hranu.

“Mikroorganizmi su prije 11 miliona godina spriječili da se dogode gore stvari tako što su pojeli metan”, ukazao je Harzhauser.

Međutim, ovo funkcioniše samo ako je stanište potpuno bez kisika. Dakle, ono što je bila neprijateljska zona smrti za većinu organizama pokazalo se kao raj za ovu grupu mikroorganizama. To takođe objašnjava i zašto se ovdje ne mogu naći drugi fosili. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Communications Earth & Environment, saopštile su vlasti Beča.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim