NEWS

Nova pravila EU: Cilj je smanjiti nejednakost u platama između muškaraca i žena

Zemlje članice Evropske unije u ponedjeljak, 24. aprila, odobrile su nova pravila kojima će se smanjiti nejednakost u platama između muškaraca i žena.

Kolika je trenutna razlika u platama?

Žene u EU-u trenutno prosječno zarađuju 13 posto manje od muškaraca. Regulativa o transparentnosti plata pomoći će umanjiti tu jaz u platama između polova te u borbi protiv diskriminacije u platama, navodi se u saopštenju Vijeća EU-a.

Šta podrazumijevaju nova pravila?

Zakon sadrži obvezujuće mjere koje prisiljavaju kompanije s više od 250 zaposlenika da na godišnjem nivou izvještavaju nacionalno tijelo o razlikama u platama između muškaraca i žena. Ako je razlika u platama veća od 5 posto i ne može se opravdati objektivnim kriterijima, kompanije će morati djelovati kako bi smanjile razlike u platama u saradnji s predstavnicima zaposlenih.

Druge mjere prisiljavaju kompanije da objave informacije o platama prilikom oglašavanja za radno mjesto, dok je zabranjeno pitati kandidate o njihovim prijašnjim platama. Zaposlenici će pri zapošljavanju takođe imati pravo od svojih poslodavaca tražiti informacije o visini prosječne plate prema polu za zaposlenike koji obavljaju isti posao ili posao iste vrijednosti. Zaposlenici trebaju imati i pristup objektivnim kriterijima za određivanje plate i napredovanje.

Zemlje članice moraju u roku od tri godine implementirati odredbe usvojene na nivou EU-a u nacionalno zakonodavstvo. U slučajevima diskriminacije u platama na temelju pola, teret dokazivanja prebacuje se na poslodavca.

Kakve su prognoze?

Prema Globalnom izvještaju rodnog jaza u platama 2022, Svjetskog ekonomskog foruma (World Economic Forum), trebaće 132 godine da se u potpunosti premosti rodni jaz u platama i postigne jednakost. Kako stoje stvari, jaz u prihodu žena i muškaraca globalno istrajava, a napredak u smanjenju velikih razlika i u Evropskoj uniji ide sporo. Za Evropu, prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma, trebaće 60 godina da se postigne jednnkost u platama muškaraca i žena za iste poslove, piše RSE.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala