NEWS

Njemačka se suočava s rekordnim nedostatkom radne snage

Više od 630.000 slobodnih radnih mjesta za kvalifikovane radnike nije se moglo popuniti prošle godine u Njemačkoj jer u cijeloj zemlji nije bilo odgovarajuće kvalifikovanih nezaposlenih osoba, pokazalo je istraživanje Centra za stručnost za osiguranje kvalifikovanih radnika (Kofa) Njemačkog ekonomskog instituta (IW).

Koji sektori su najviše pogođeni?

Nedostatkom radne snage najviše su pogođeni sektori zdravstva, socijalnih usluga, nastave i obrazovanja. Uz njih, pogođeni su i sektori graditeljstva, arhitekture, geodezije i građevinske tehnologije, gdje je ostalo nepopunjeno šest od deset slobodnih radnih mjesta.

Nadprosječno je nedostajalo i kvalifikovanih radnika u prirodnim naukama, geografiji i IT sektoru. Nedostatak kvalifikovanih radnika u komercijalnim uslugama, trgovini, prodaji, hotelijerstvu i turizmu gotovo se utrostručio prošle godine, navodi se u istraživanju, pri čemu su tri od deset otvorenih radnih mjesta prošle godine ostala nepopunjena.

Uprkos privrednom padu, inflaciji i političkim nesigurnostima poslodavci iz industrije, trgovine i uslužnog sektora su se domogli kvalifikovane radne snage.

Zašto nema dovoljno kvalifikovanih radnika?

Važan razlog: baby-boom-generacija, rođena od sredine 1950-ih pa nadalje, polako ide u penziju, objasnio je Deutsche Welle. Njemačka vlada smatra da ovo ima dvostruki efekt na situaciju kvalifikovanih radnika: radna mjesta koja ostanu upražnjena ne mogu se popuniti dovoljnim brojem mlađeg kadra. A zbog starenja društva koje zahtijeva više njege, potrebno je više stručnjaka, na primjer na područjima zdravstva, njege i socijalne zaštite. Pored primjetnog starenja društva, s digitalizacijom i energetskom tranzicijom tu su još dva velika društvena trenda koja igraju veliku ulogu – i zahtijevaju nove vještine i osoblje. Savezna vlada govori o “tri velika D”: demografiji, digitalizaciji i dekarbonizaciji. Kratkoročno, kriza izazvana pandemijom koronavirusa takođe je pogoršala situaciju. Mnogi kvalifikovani radnici u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima morali su biti otpušteni i sada se ne vraćaju.

Šta savezna vlada planira uraditi?

Svojom strategijom kvalifikovane radne snage savezna vlada želi poboljšati okvirne uslove za kompanije, preduzeća i javnu administraciju. Dokument od 39 stranica načinjen je u septembru prošle godine, a plan je odobrila vlada sredinom oktobra, prenosi DW. Središnji dio paketa mjera čine veće mogućnosti za obuku i daljnje obrazovanje, bolja ravnoteža između posla i privatnog života, fleksibilni prelasci u penziju i lakša imigracija.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala