NEWS

Budućnost hirurgije u Beču: Počinje korištenje robota koji će izvoditi operacije

Gradske vlasti Beča za više klinika u austrijskoj prijestonici nabavljaju robote najnovije generacije koji obavljaju manje hirurške zahvate.

Kako roboti izvode operacije?

Ovim robotima se sve češće izvode minimalno invazivne operacije, što predstavlja prednost i za pacijente i za hirurge. Operacije se provode pomoću kamere i instrumenata koji se uvode u tijelo kroz male rezove na koži. Na taj način se mogu izvesti mnogo složeniji manevri nego što je to slučaj sa klasičnom laparoskopijom, dok se drhtanje ruku hirurga poništava. Nervni i krvni sudovi su najbolje moguće zaštićeni, a mali rezovi omogućavaju postizanje boljih estetskih rezultata i smanjenje bolova nakon operacije. Hirurzi nisu više za operacionim stolom, već upravljaju konzolom dok gledaju u ekran. Trodimenzionalna slika visoke rezolucije pruža deset puta uvećan prikaz.

Gdje će se sve koristiti roboti?

„U svakoj regiji po jedna klinika će dobiti hirurškog robota Da Vinci Xi, posebno za urologiju, opštu hirurgiju, ginekologiju i ORL”, kaže direktor Bečke zdravstvene udruge Michael Binder. Klinika Donaustadt dobiće novog robota za sjeveroistočnu regiju, klinika Favoriten za južnu regiju, a da Vinci Xi će ići u kliniku Ottakring u zapadnoj regiji. U nabavku robota uključena je i dvomjesečna obuka hirurga koji će ih koristiti.

Prva robotizirana operacija zakazana je u aprilu na klinici Donaustadt, potvrdio je Martin Marszalek, voditelj odjela urologije i andrologije na klinici Donaustadt. U urologiji se hirurški robot koristi za uro-onkološke intervencije kao što je operacija tumora bubrega ili za rekonstruktivne postupke kao što su operacije zamjene mokraćne bešike.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala