NEWS

Najstarije svjetske novine izdale svoje posljednje dnevno izdanje

Bečki dnevni list Wiener Zeitung prestaje štampati svoja dnevna izdanja, i to skoro 320 godina od izlaska prvog broja. Razlog je nedavna promjena zakona, koja je učinila neprofitabilnim štampanje ovog dnevnog lista.

Zakon koji je u aprilu usvojila koaliciona vlada Austrije okončao je zakonsku obavezu kompanija da plaćaju objavljivanje javnih obavještenja u štampanom izdanju novina, čime je Wiener Zeitung izgubio svoju ulogu zvaničnog glasnika.

Zbog ove promjene dnevni list je izgubio prihod od oko 18 miliona eura i bio je primoran da otpusti 63 radnika.

Novine će nastaviti da se objavljuju online i nadaju se da će distribuirati mjesečno štampano izdanje, iako se, prema navodima, još radi na tom planu.

Ovaj list, koji je vlasništvo austrijske vlade, ali je urednički nezavisan, počeo je da se objavljuje u avgustu 1703. godine. Godine 1768. izvještavale su o koncertu na kojem je nastupao “posebno talentovani” dvanaestogodišnji dječak. Njegovo ime bilo je Wolfgang Amadeus Mozart.

U svom posljednjem dnevnom štampanom izdanju u petak, objavile su urednički komentar u kojem su optužile vladu za kraj njihove štampe i napisale: “Ovo su burna vremena za kvalitetno novinarstvo… Na sve više platformi, ozbiljan sadržaj bori se za pažnju s lažnim vijestima, video snimcima mačaka i teorijama zavjere”.

Tokom tri vijeka štampanja, novine su samo jednom prekinute. Nakon što je Austrija uključena u Hitlerovu Njemačku, novine su bile zatvorene od strane nacističkog režima 1939. godine. Godine 1945, dok je Austrija još bila pod savezničkom okupacijom, počele su ponovo da se štampaju.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala