NEWS

Austrija želi zabraniti uzgoj životinja zbog krzna i njihovu prodaju

Austrija, zajedno sa Njemačkom i Holandijom, želi zabraniti uzgoj životinja zbog krzna u Evropskoj uniji. Zabranu uzgajanja životinja zbog krzna podržava i mnogo građana, inicijativu za takvu mjeru potpisalo je više od 1,5 miliona evropskih građana.

Ovu praksu njemački ministar poljoprivrede Cem Özdemir opisuje kao “užasnu”, objašnjavajući da farme u Evropi još drže milione vidri za pravljenje luksuznih bundi.

Predstavnici Austrije, Njemačke i Holandije će na sastanku ministara EU poljoprivrede u Luksemburgu zatražiti izradu prijedloga zabrane ne samo uzgoja krznenih životinja, nego i trgovine i prodaje krznenih proizvoda.

Austrijski ministar Johann Rauh ocijenio je da u okviru savremenih propisa o zaštiti životinja nema mjesta za proizvodnju krzna, jer držanje životinja isključivo zbog proizvodnje krzna etički ne može biti opravdano.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala