NEWS

Austrija: Radnička komora predstavila plan za više zelenila u gradu

Studija u Beču je pokazala da su zelene površine u gradu vrlo neravnomjerno raspoređene. Previše betona i premalo zelenila posebno ljeti dovodi do toplotnog vala.

Jedna takva lokacija je i Quellenstraße u Favoritenu, gdje je Radnička komora (AK) predstavila svoj paket od 5 tačaka za više zelenila u gradu:

  • Za urbano planiranje potrebna je “obaveza zelenih površina”, što znači da kod novogradnji treba odrediti i ozelenjavanje okoline.
  • Sadnja drveća i ozelenjavanje fasade za svaku novogradnju. Osim toga, nezapečaćena područja s prostorom za zadržavanje.
  • Više zelenila, posebno u Grätzelu, gdje živi mnogo socijalno ugroženih ljudi. Cilj više zelenila u gradu treba dosljedno provoditi.
  • Prilikom redizajniranja ulica treba stvoriti “mikrorekreacijske prostore”.
  • Sportski tereni i dvorane trebaju biti otvoreni za sve.

Iako je Beč jedan od najzelenijih gradova na svijetu, nova studija Univerziteta prirodnih resursa i nauke o životu pokazuje da ljudi imaju premalo otvorenih prostora i rekreacijskih područja, posebno u gusto izgrađenim četvrtima.

Gotovo 40 posto građana Beča nema ni balkon, ni terasu ni vrt. Glavni grad Austrije posebno će biti pogođen klimatskim promjenama. Očekuje se da će do 2050. maksimalna temperatura u julu porasti u prosjeku za 7,5 stepeni.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala