NEWS

Nikad više radnih mjesta s nepunim radnim vremenom u Austriji

Zaposlenost u Austriji neprestano raste, ali trendovi na domaćem tržištu rada postaju zabrinjavajući, upozorava Gerhard Fenz, voditelj ekonomskog odjela OeNB-a.

Od početka pandemije (2020.-2022.), primjećuje se sve veći broj radnih mjesta s nepunim radnim vremenom za muškarce i žene, dok je broj poslova s punim radnim vremenom opao za oba spola. U eurozoni, situacija je suprotna.

Kao rezultat toga, stopa zaposlenih na nepuno radno vrijeme u Austriji doseže istorijskih visokih nešto više od 30 posto, dok je u eurozoni ta stopa nešto iznad 20 posto. Fenz naglašava da je nužno poduzeti mjere u Austriji kako bi poslovi s punim radnim vremenom postali privlačniji.

Smanjenje prosječnog radnog vremena nije novost u Austriji. U periodu od 1999. do 2019. godine, broj zaposlenih je godišnje rastao za jedan posto, dok je broj odrađenih radnih sati porastao samo za 0,5 posto. Međutim, posljednje tri godine su posebno zabrinjavajuće, s prosječnim smanjenjem radnih sati za 1,5 posto godišnje, dok se broj zaposlenih povećao za jedan posto.

Ukupno gledano, uprkos rastu zaposlenosti, ukupan broj radnih sati godišnje je smanjen za 0,5 posto, dok je u eurozoni zabilježen porast od 0,1 posto.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala