NEWS

Ko je Philip F. ubica iz Hamburga?

Napad na molitveni dom Jehovinih svjedoka u Hamburgu, u kojoj je život izgubilo sedam osoba šokirao je Njemačku. Među ubijenima su četvorica muškaraca i dvije žene, svi njemački državljani. Povrijeđeno je osam osoba, od čega četvero teže. Upucana i trudnica ravno u stomak. Ona je preživjela, ali je beba umrla.

Policija je danas otkrila da je ubica 35-godišnji Philipp F., čije je tijelo takođe nađeno u zgradi Jehovinih svjedoka. Kako je ranije bilo objavljeno, nakon što su specijalci upali u zgradu, čuli su još jedan pucanj te na prvom spratu našli njegovo tijelo.

Ubica je imao dozvolu za oružje od 6. decembra 2022. Dakle, legalno je posjedovao poluautomatsko oružje, navela je policija.

Ko je Philipp F?

Ubica je do prije godinu i po bio pripadnik Jehovinih svjedoka, koje je napustio u svađi. Bio je samac, živio je i radio u Hamburgu od 2014. godine. Po struci je bio bankovni službenik. Prema informacijama iz sigurnosnih krugova, nije bio poznat kao ekstremist.

Policija je početkom februara nenajavljeno bila kod njega kako bi ga provjerila, ali to je standardna procedura nakon što neko postane vlasnik oružja. Tokom kućnog posjeta nije bilo značajnijih pritužbi. Nije bilo dokaza o psihičkim problemima, kažu.

Da li se pokolj mogao izbjeći?

Policija je prije nekoliko mjeseci dobila anonimnu prijavu u kojoj se tražilo oduzimanje dozvole za nošenje oružja Philippu F., uz obrazloženje da se radi o psihički bolesnoj osobi “punoj bijesa prema vjerskoj zajednici i bivšem poslodavcu” ali nakon kontrole nisu pronađeni nikakvi detalji koji bi opravdali oduzimanje dozvole za nošenje oružja.

“Prilikom kontrole stana Philippa F. nisu bile utvrđene nikakve nepravilnosti, a sam počinitelj nije odavao utisak psihički bolesne osobe”, rekao je Ralf Martin Meyer, predsjednik policijske uprave Hamburg.

U noćašnjem pretresu stana počinitelja pronađena je i veća količina streljiva, rekao je Ralf Peter Anders iz državnog tužilaštva Hamburga. Kako je rečeno, napadač do sada nije bio poznat vlastima.

Ko su zapravo Jehovini svjedoci?

Riječ je o hrišćanskoj vjerskoj zajednici koja se prilično razlikuje od srednje hrišćanske struje.
Jehovini svjedoci su međunarodna hrišćanska denominacija utemeljena u SAD-u, a u Njemačkoj su prisutni više od 100 godina. Danas u Njemačkoj ima oko 170.000 Jehovinih svjedoka, navodi se na web stranici ove vjerske zajednice.

Jehovine svjedoke je 1870-ih osnovao Charles Taze Russell, sveštenik iz Pittsburgha. Danas imaju oko 8.7 miliona članova širom svijeta. Članovi su poznati po svojim evangelizacijskim naporima, uključujući kucanje na vrata i distribuciju literature na javnim trgovima.

Po čemu se razlikuju od srednje hrišćanske struje?

Tokom 1870-ih Charles Taze Russell etablirao se kao nezavisan i kontroverzan adventistički propovjednik. Odbacio je vjerovanje u pakao kao mjesto vječnog mučenja i prihvatio teologiju koja poriče Isusovo božanstvo.

Takođe je protumačio Drugi dolazak u skladu s doslovnim prevodom izvornog grčkog izraza, parousia (“prisutnost”), sugerišući da će Hrist doći kao nevidljiva prisutnost i da se Parousia, ili “Tisućljetna zora”, već dogodila u 1874.

Jehovini svjedoci ne koriste krst jer vjeruju da Biblija ukazuje da Isus nije umro na krstu, već na običnom stubu, te da ona takođe “snažno upozorava hrišćane da bježe od idolopoklonstva, što bi značilo da ne koriste krst u bogoslužju”, stoji na web stranici denominacije.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala