NEWS

TEMA: O čemu se radi u novom spornom zakonu koji je najavio Dodik?

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas donošenje novog zakona u Republici Srpskoj, ovaj put o nevladinim organizacijama.

On je rekao da će zakon doslovno prepisati od SAD, a posebno je namijenjen za strane nevladine organizacije ili one koje se finansiraju sredstvima iz inostranstva.

O čemu se radi u novom zakonu?

Dodik je najavio kako će ove izmjene zakona biti na dnevnom redu NSRS.

“Ovih dana ćemo predložiti novi zakon o djelovanju NVO na prostoru RS. Biće doslovno prepisan od SAD. Oni u svom zakonu te strane nevladine organizacije nazivaju stranim agentima na prostoru SAD. Mi ćemo uzeti svu terminologiju, samo umjesto SAD biće RS, a to podrazumijeva da prijavite svaku vrstu transakcije i sve što rade. Pa da vidimo šta će reći”, rekao je Dodik.

Odlučno je branio i planirane izmjene kaznenog zakona RS-a kojim bi se u RS ponovno kriminalizovala kleveta. Za povredu ugleda i časti predložene izmjene predviđaju drakonske novčane kazne. Najniža bi bila 2500 evra, a u slučaju da sud procijeni kako je klevetom odnosno uvredom nanesena nepopravljiva šteta tužitelju, osoba koja je takve tvrdnje iznijela ili objavila u medijima morala bi platiti i više od 50 hiljada evra.

Kako je zaprijetio novinarima?

Dao je “obećanje da će sjesti sa svim urednicima i novinarima i objasniti im do detalja ovaj zakon”. Poručio je kako ne treba ojačati strah kod njih, a onda je napao medije zbog čega ovako nisu reagovali kada je Valentin Inzko nametnuo zakon te da imaju “dvostruke aršine”. Potom je “zaprijetio” NVO.

Iskoristio je i ovu priliku za uvrede, ovaj put predsjednika Kluba novinara Banja Luka Siniše Vukelića i druge novinare koji se bune protiv izmjena Krivičnog zakona kojim je kriminalizovana kleveta. Nazvao ih je “spodobama”.

“Mislim da oni koji su prekrdašili tome da stvaraju nepovoljnu atmosferu, žele da nametnu i sebe odbrane kao onaj Vukelić i neke druge spodobe koje godinama lažu, podmeću, reketiraju i sada žele novinarsku zajednicu kupit za sebe kako bi je navodno zaštitili. Ovdje treba osposobiti da medijska zajednica slobodno radi svoj posao i da niko ne može zbog tog svog posla da odgovara, ali da neko ko tendenciozno pokušava drugome da nanese zlo, apsolutno treba da čini pa taman se i zvao neki novinar. To je odgovornost do koje ćemo zajedno doći”, rekao je Dodik.

O čemu je riječ u američkom zakonu?

U SAD-u od 1938. postoji Akt o registraciji stranih agenata (FARA), a u njemu je propisana obveza organizacija povezanih s inozemstvom da periodično objavljuju informacije o tim vezama i aktivnostima te financijskom poslovanju.

Taj je stari propis poslužio kao osnova po kojemu je američka administracija uvela obvezu propagandnim medijima, poput Russia Todaya, da se registriraju kao strani agenti. Rusiji je to onda poslužilo kao osnova za donošenje uredbe po kojoj su se u toj zemlji kao strani agenti, osim nevladinih organizacija, morali registrirati mediji poput Glasa Amerike (VOA) i Radija Slobodna Europa (RFE).

Šta kažu novinari?

Upravni odbor BH novinara upozorava da ovakve najave predsjednika Republike Srpske predstavljaju novi udar na slobodu izražavanja i djelovanja kroz nedopustive pokušaje ograničavanja rada nevladinog sektora.

“Nakon što su medijska zajednica, pravni eksperti i međunarodne organizacije kritikovale najavljene izmjene Krivičnog zakonika RS, kojima se kleveta nastoji kriminalizovati, a građani i novinari kažnjavati drakonskim novčanim kaznama i do 100.000 KM, Milorad Dodik je očigledno odlučio otići i korak dalje u demonstraciji vladavine sile u Republici Srpskoj, koja sve više počinje da nalikuje diktatorskim sistemima.

Evidentno je da Milorad Dodik i oni koji ga podržavaju žele ućutkati nezavisno, istraživačko, slobodno novinarstvo po svaku cijenu, ali i predstavnike nevladinog sektora koji istražuju i analiziraju poteze vladajućih struktura, između ostalog i kroz razotkrivanje brojnih korupcijskih afera i netransparentno trošenje milionskih iznosa budžetskog novca, te da su u tim namjerama i više nego odlučni. Upravni odbor BH novinara još jedanput poziva cjelokupnu medijsku zajednicu i sve relevantne domaće i međunarodne organizacije da odlučno podignu svoj glas u borbi protiv medijskog mraka koji prijeti Republici Srpskoj”, navodi se u saopštenju BH Novinara.

Kako su reagovale nevladine organizacije?

Više organizacija i medijski kuća podnijelo je Vladi Republike Srpske zahtjev za hitno povlačenje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika iz skupštinske procedure.

Zahtjev su, između ostalih, podnijele organizacije Centar za životnu sredinu, Helsinški parlament građana Banjaluka, Klub novinara Banjaluka, portal Capita, Nezavisne novine, Srpska info, N1, portal BUKA.
Organizacije su podnijele zahtjev da se iz skupštinske procedure povuče Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, iz razloga što pri izradi istog nisu poštovani pravni standardi za učešće javnosti, usljed čega za usvajanje ovakvog Nacrta zakona nedostaje legitimnosti.

Šta kaže Transparency international?

Ovo nije prva takva najava, a iz ogranka Transparency Internationala za BiH upozoravali su kako Dodik pozivanjem na zakone SAD-a zapravo pokušava uvesti “ruska rješenja”, odnosno posegnuti za metodama kojima Vladimir Putin nastoji ušutkati opoziciju i kritičare svoje vlasti.

Pritom se poseno obrušio na djelovanje udruženja Otvoreno društvo, američkog multimilionera Georga Sorosa, uz tvrdnju kako postoji plan da se njeno sjedište premjesti u Sarajevo. Smatra kako je to dokaz namjera da se stanje u BiH destabilizuje pa u RS-u kane poduzeti sve ne bi li se od tih navodnih prijetnji zaštitili.

“Soros je ovdje neprihvatljiv, to nije dobronamjerna organizacija, već rušilačka, koja želi provesti svoje rušilačke pohode, što smo gledali u nizu zemalja u svijetu”, izjavio je Dodik ne nudeći nikakve dokaze za optužbe koje je iznio.

Foto: Wikipedia / DEMOKRATSKA STRANKA DS / CC BY 2.0

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala