POZITIVA

Otkriven dosad nepoznat i potpuno očuvan koralni greben

Naučna ekspedicija je blizu ekvadorskih ostrva Galapagos otkrila nov, dosad nepoznat koralni greben s bogatim morskim svijetom koji se proteže na oko dva kilometra, objavilo je ministarstvo okoline.

“Naučna ekspedicija otkrila je prvi u potpunosti netaknut koralni greben na vrhu podmorske planine na dubini od 400 metara, dugačak otprilike dva kilometra”, rekao je ministar okoline Jose Davalos na Twitteru.

“Galapagos nas opet iznenađuje!”

Dosad su naučnici vjerovali da je samo jedan greben blizu Galapagosa uspio preživjeti vremenske nepogode El Nina 1982. i 1983. kada su nastradali brojni koralni grebeni. Riječ je o grebenu Wellington koji se nalazi uz obalu ostrva Darwina, ali novo otkriće upućuje na to da je na novootkrivenom grebenu opstalo oko 50 posto živih korala.

Zašto je važno ovo otkriće?

“Na globalnom nivou ovo je vrlo važno otkriće s obzirom na to da su brojni koralni sistemi uništeni”, rekao je Stuart Banks, naučnik specijalizovan za proučavanje mora u Zakladi Charles Darwin koji je učestvovao u ekspediciji.

Ističe da je novootkriveni koralni greben star najmanje nekoliko hiljada godina. Ova južnoamerička država prošle je godine proširila morski rezervat Galapagos za još 60.000 kvadratnih kilometara, a ranije je proširen za 138.000 kvadratnih kilometara. 

Svrha proširenja je zaštititi ugrožene migratorne vrste između Galapagosa i ostrva Cocos u Kostariki. Na Galapagosu, ostrvu koje je bilo inspiracija za Darwinovu teoriju evolucije, žive brojne ugrožene životinje, poput golemih kornjača, albatrosa i kormorana.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

POZITIVA

Ovo je najsmješnija scena u istoriji serija 

Dvije hiljade Britanaca biralo je najsmješniju scenu u britanskim serijama u anketi koju je sproveo TV kanal Gold povodom 30
MAGAZA POZITIVA

Koje su najsigurnije destinacije za putovanje u 2023. godini

Venezuela je najopasnija zemlja na svijetu –gotovo 84% građana i posjetioca ove zemlje su žrtve kriminala. Ne želite biti prevareni,