NEWS

Kakvu težinu nosi posjeta kineskog predsjednika Moskvi?

Predsjednik Kine Xi Jinping stigao je u trodnevnu posjetu Moskvi čime je postao prvi inostrani političar koji se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom otkad je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za njegovim hapšenjem zbog deportacije ukrajinske djece tokom invazije.

Rusija Xijev posjet predstavlja kao dokaz da ima moćnog prijatelja koji je spreman stati uz nju u protivljenju Zapadu, koji optužuje da pokušava izolovati i poraziti Moskvu.

O čemu su pričali Xi i Putin?

Dvojica predsjednika su prilikom susreta jedan drugog u Kremlju pozdravili kao “dragog prijatelja”.

Putin je kazao kako će Rusija razmisliti o kineskom planu od 12 tačaka za mir u Ukrajini.

“Uvijek smo spremni na razgovor”, rekao je Putin.

Kina je ranije objavila prijedlog od 12 točaka za prekid rata u Ukrajini, ali istovremeno je ojačala odnose s Moskvom.

Peking je u više navrata odbacio zapadne optužbe da planira naoružati Rusiju, istovremeno dajući do znanja da želi bliskiju energetsku saradnju s Rusijom nakon što je povećao uvoz ruskog ugljena, plina i nafte.

“Dvije strane kontinuirano jačaju međusobno političko povjerenje, stvarajući novu paradigmu odnosa između velikih sila”, napisao je Xi u članku uoči puta u Rusiju.

O čemu se radi u kineskom planu?

Kinezi su svoj mirovni plan objavili na godišnjicu ruske invazije. Plan je zapravo lista dobrih želja bez konkretnih prijedloga rješenja i akcija. U kineskom planu nije izričito navedeno da se Rusija mora povući iz Ukrajine, na čemu je Ukrajina insistirala kao preduslov za bilo kakve razgovore.

Umjesto toga, govorilo se o “poštovanju suvereniteta svih zemalja”, dodajući da “sve strane moraju ostati racionalne i suzdržane” i “postupno deeskalirati situaciju”.

Takođe, u planu se kritiziraju sankcije, što je protumačeno kao žestoka kritika Zapada. Jako je zanimljivo i što Kinezi u svom planu izbjegavaju pojam “rat”, što već godinu dana rade i Rusi. Za njih se i dandanas u Ukrajini službeno odvija “specijalna vojna operacija”.

Šta kažu Ukrajinci o susretu?

Kijev očekuje da Kina iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi okončala rat u Ukrajini, rekao je glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleh Nikolenko.

“Ukrajina pažljivo prati posjetu kineskog predsjednika Rusiji”, rekao je Nikolenko Reutersu nedugo nakon što je Xi Jinping stigao u Moskvu na razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. “Očekujemo od Pekinga da iskoristi svoj utjecaj na Moskvu kako bi ona okončala svoj agresivni rat protiv Ukrajine”, dodao je.

Očekuje se da će insistirati na ulozi Pekinga kao potencijalnog mirotvorca u sukobu nakon što je ranije Peking objavio plan s 12 tačaka za okončanje rata.

“Spremni smo uključiti se u intenzivniji dijalog s Kinom kako bismo obnovili mir u Ukrajini u skladu s načelima sadržanima u Povelji UN-a i najnovijoj rezoluciji Opšte skupštine UN-a o tom pitanju”, kazao je Nikolenko.

Kako su reagovali Amerikanci?

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da susret kineskog predsjednika Xi Jinpinga s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi pokazuje namjeru Kine da pruži “diplomatsko pokriće” za ruska “zvjerstva počinjena u Ukrajini” umjesto da ih osudi.

“To što predsjednik Xi putuje u Rusiju nekoliko dana nakon što je Međunarodni kazneni sud izdao nalog za hapšenje predsjednika Putina sugeriše da Kina ne osjeća odgovornost smatrati Kremlj odgovornim za zločine počinjene u Ukrajini i, umjesto da ih čak osudi, radije bi pružila diplomatsko pokriće za Rusiju da nastavi činiti iste zločine”, rekao je Blinken.

Međutim, Blinken je rekao da su “elementi” kineskog mirovnog prijedloga za rat u skladu s naporima koje će SAD podržati. “Kineski prijedlog uključuje elemente koje već dugo podržavamo, kao što su osiguranje nuklearne sigurnosti, rješavanje humanitarne krize, zaštita civila i, prvi element poziva na podržavanje suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta svih zemalja”, rekao je.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala