NEWS

Detalji zemljotresa u Ekvadoru: Najmanje 15 ljudi stradalo

Razoran zemljotres pogodio je Ekvador u subotu, 17. marta u 12:12, po lokalnom vremenu, sa epicentrom u opštini Balao, tik uz obalu Pacifika, oko 50 milja (80 kilometara) južno od Guayaquila, drugog po veličini grada u Ekvadoru, i na dubini od 44 kilometra. Američki seizmološki institut USGS saopštio je da je magnituda zemljotresa bila 6,8.

Koliko je do sad poznatih žrtava zemljotresa?

Jedna od žrtava umrla je u Peruu, dok je njih najmanje 14 umrlo u Ekvadoru, a povrijeđeno je preko 400 osoba. Kancelarija ekvadorskog predsjednika Guillerma Lassoa saopštila je da je 12 žrtava umrlo u priobalnoj državi El Oro, a dvije u planinskoj državi Azuay.

Ministarstvo za vanredna stanja objavilo je da se u gradu Cuenci urušio dio kuće i pao na automobil u kojemu je jedna osoba poginula. Tri osobe, među kojima je i jedno dijete, poginule su kada se na njih urušila kuća u Machali. BNONews javlja kako su još dvije osobe stradale u području Balaoa.

Peruanski premijer Alberto Otarola rekao je da je četrnaestogodišnja djevojčica umrla od traume glave koju je zadobila u urušavanju svog doma u regiji Tumbes, na granici s Ekvadorom.

Koliku je materijalnu štetu izazvao zemljotres?

Zemljotres je izazvao paniku među ljudima. Oštećeno je desetine domova, škola i zdravstvenih centara. Kuće su se urušile u nekoliko gradova, a najviše je pogođena Kuenka. U Peurto Bolivaru dvije su građevine, među kojima i jedan muzej te restoran, otklizale u more. Prema prvim snimkama koje dolaze iz potresom pogođenog područja neke ulice prepune su odrušenih komada zgrada i kuća.

Komunikacijska agencija predsjedništva saopštila je da su najmanje 44 kuće uništene, dok je još 90 oštećeno. Pogođeno je i oko 50 obrazovnih zgrada i više od 30 domova zdravlja, dok je više prometnica blokirano klizištima izazvanim potresom. Zračna luka Santa Rosa pretrpjela je manju štetu, ali je ostala u funkciji.

Peruanske vlasti su takođe izvijestile da su četiri kuće uništene i da su se u Tumbesu srušili stari zidovi vojne kasarne.

Koje građevine su najviše pogođene?

Arhitekta iz Quita Germán Narváez rekao je da su kuće koje su najviše pogođene potresima one sa nedostatkom konstrukcije i kojima nedostaje temelj, struktura i tehnički dizajn. Dodao je da su kuće takođe stare i građene od materijala kao što je ćerpič, koji se nekada često koristio u andskim zajednicama. „U kritičnim trenucima seizmičkih kretanja, oni imaju tendenciju kolapsa“, izjavio je Narváez.

Ekvador je posebno sklon potresima. U 2016. potres sa središtem sjevernije na obali Pacifika u rjeđe naseljenom području zemlje ubio je više od 600 osoba.

Foto: Freepik    

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala